- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина нуди Тајвану економски и културни развој а Америка судбину азијске Украјине

CC0 / Pixabay / Тајпеј
Тајпеј - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2023
Пратите нас
Велики план Кине за интеграцију Тајвана је гест изузетно добре воље званичног Пекинга којим се сународницима са острва нуди побољшање економских и културних односа. Са друге стране, Американци су Тајвану наменили судбину азијске Украјине, сматрају саговорници Спутњика.
Кина је објавила велики план за интеграцију Тајвана, а огледна зона биће провинција Фуџијан, која се налази на југоисточној обали, на другој страни Тајванског мореуза.
Циљ плана је „продубљивање прекоморског интегрисаног развоја на свим пољима и напредак мирне реунификације“, стоји у документу који су заједно издали Централни комитет Комунистичке партије Кине и Државни савет.

Кинеске мере за уједињење Тајвана економијом и културом

Наведена је 21 специфична мера за изградњу зоне, укључујући кораке који ће „олакшати сународницима са Тајвана да живе у Фуџијану“.
„Прилике у којима би становници Тајвана могли да користе своје боравишне дозволе биће проширене, настојећи да се друштвена примена ових боравишних дозвола изједначи са личним картама на копну“, предвиђено је планом.
Такође, биће начињени напори да се продуби индустријска сарадња две стране и помогне пољопривреди, рибарству и малим и средњим предузећима са Тајвана да се развијају и у Фуијану.
Универзитети и институти у Фуџијану прошириће број места за студенте са Тајвана, док су деца са острва добродошла да иду у јавне школе у Фуџијану.
Као најближа копнена провинција Тајвану, у Фуџијан долази много људи са Тајвана и он је водећа провинција на копну када је у питању смештај људи са Тајвана, наводи „Чајна дејли“.

Гест изузетно добре воље

Реч је о наставку мера које се годинама, можда и деценијама примењују јер је управо провинција Фуџијан главно стециште насељавања становника Тајвана кад је у питању континентална Кина, каже за Спутњик професор Факултета политичких наука др Драгана Митровић и додаје да многи становници Тајвана у тој провинцији Кине имају други дом.
„То би требало да се тумачи као гест изузетно добре воље централних власти Кине које би водиле изједначавању права која уживају грађани са обе стране Тајванског мореуза. Међутим, с друге стране увек постоји и питање шта је и до које мере прихватљиво, поготово коришћење острва Мацу које је под контролом Тајвана, и да ли је Тајпеј спреман да прихвати ове мере онако како су оне замишљене у Пекингу“.
Спољнополитички коментатор Борислав Коркоделовић каже да су нове мере разрада ранијих докумената који се тичу интеграције Тајвана, а објављене су ових дана између осталог и због председничких избора на Тајвану заказаних за јануар следеће године.

Кина жели мир али и показује зубе

Кинески план је доста логичан и у складу је са елементима реформи које је инаугурисао Денг Сјао Пинг крајем седамдесетих година. Кинези изводе реформе почевши од експерименталне фазе где се у мањем подручју примењују експерименталне реформе које се после дорађују и примењују на шири простор.
Зато је и Фуџијан, покрајина најближа Тајвану где су људи доста етнички слични на обе стране Тајванског мореуза, изабран као најприкладнији за процес који би требало да у једном тренутку води ка мирном уједињењу Тајвана са матичном земљом.
„Али у исто време кад је Кина објавила план од 21 тачке спровела је и неке од највећих ваздушно-поморских маневара који су трајали данима, у њих је био укључен један од три кинеска носача авиона 'Шандонг'. То показује да је Кина решена да мирним путем уједини Тајван са матицом земљом, али ако је потребно, може то да буде обављено и на други начин.“

Америка претвара Тајван у азијску Украјину

А то потцртава разлику између приступа Кине и САД према Тајвану, јер иако је за Кину независност Тајвана црвена линија, званични Пекинг економским и културним мерама омогућава зближавање људи са обе стране Тајванског мореуза. А на томе, пре свега инсистира влада у Пекингу која има у виду општенародно добро, истиче Коркоделовић.
С друге стране, САД користе Тајван као једно од оруђа за сузбијање успона НР Кине, јер без обзира на велике материјалне могућности, пажња Кине бива одвраћана сталним америчким провокацијама – унапређивањем војне сарадње са режимом у Тајпеју или проласком америчких бродова кроз Тајвански мореуз и Јужно кинеско море.
„То подсећа на ситуацију коју су САД, НАТО и њихови европски савезници креирали у Украјини и због тога стално стижу упозорења из Пекинга становништву Тајвана да не упадне у такве замке које поставља Вашингтон. А то је да Тајван може у неком тренутку да постане азијска Украјина“, закључио је Коркоделовић.
Град Сијамен у провинцији Фуђен у Кини - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
СВЕТ
Кина објавила велики план за интеграцију Тајвана: Спрема се 21 мера и огледна зона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала