- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Белорусија не планира да се меша у животе суседних држава

© Пресс-служба президента Республики Беларусь / Уђи у базу фотографијаБелоруски председник Александар Лукашенко
Белоруски председник Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2023
Пратите нас
Белорусија нема намеру да се меша у живот суседних држава, изјавио је председник земље Александар Лукашенко на свечаном догађају посвећеном Дану народног јединства, обраћајући се народима суседних земаља.

„Не правимо планове да се мешамо у ваше (других држава) животе. Желимо вам само добро, срећу и мир. Али овај свет је данас толико крхак да сваки неопрезан покрет може довести до најтежих и непоправљивих последица. Заиста не бих желео да наше земље поново постану поприште рата и поново буду убијени милиони наших грађана“, рекао је он.

Лукашенко је додао да белоруски народ „у суштини не може бити агресор“. Међутим, према његовим речима, у случају агресије на Белорусију, она неће повлачити „никакве црвене, жуте, црне или плаве линије“.
„(Линија) постоји. Та линија је државна граница! И имамо чиме да одговоримо. Зато, хајде да живимо заједно, као комшије!“, позвао је Лукашенко.
Он је подсетио да је период распарчавања Белорусије прошао „у сенци глобалне трагедије Другог светског рата“.
„Зар може да се заборави како се пуцало на белоруска села, како су белоруска деца тучена шипкама у туђим школама, како су Белоруси, Руси и Украјинци мучени у пољском концентрационом логору у Берјози-Картуској? Све је то чињенице“, рекао је Лукашенко.
„Није било уобичајено да се ово време памти у име совјетско-пољског пријатељства које ће, како су тада мислили, бити вечно“, подсетио је белоруски лидер.
Он је приметио да је Белорусија због пријатељства са пољским народом прешла преко бола, али да су у Пољској то узели за слабост.
„Али, лекција је научена. Време је показало да нашу племениту тежњу да живимо у миру наши суседи нису ценили. Не говорим о пољском народу. Говорим о елити – политичарима који су све ове године били жедни освете“.

Неће бити рата у Белорусији

Лукашенко је такође нагласио да су Белоруси најмирољубивији народ.
„Ми нисмо агресори. Наш народ суштински не може да буде агресор. Ми никоме не претимо и никада нећемо претити. То није наша политика... Ми не машемо атомским оружјем и тако даље“, нагласио је белоруски председник.
Истовремено је скренуо пажњу да Белоруси морају да се заштите. Он је подсетио да је током Другог светског рата земља изгубила сваког трећег становника.
Како је навео, тада су немарност и безбрижност довели до тога да је Белорусија готово изгубљена.
Према његовом мишљењу, у савременим условима у Белорусији неће бити рата, јер то није могуће.
Дан народног јединства установљен је указом председника Белорусије Александра Лукашенка у јуну 2021. године. Датум празника посвећен је догађајима од 17. септембра 1939. године, када је Црвена армија прешла совјетско-пољску границу, отпочевши ослободилачки поход у су земље Западне Белорусије, које су биле под пољском влашћу од 1921. године према Ришком мировном споразуму, поново уједињене са Белоруском ССР.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала