- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председник Финске позвао Запад да одржава односе са Русијом

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и председник Финске Саули Нинисте
Председник Русије Владимир Путин и председник Финске Саули Нинисте - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2023
Пратите нас
Важно је да западне земље пронађу начин да одрже односе са Русијом, сматра председник Финске Саули Нинисте.
„Не мислим на некакво велико пријатељство, већ на способност толеранције, па чак и мало међусобног разумевања“, рекао је Нинисте у интервјуу за „Њујорк тајмс“, додајући да ће након завршетка сукоба у Украјини у односима са Русијом бити неопходно поверење у квалитет гаранција да „нови рат не чека иза угла“.
Говорећи о ризицима нуклеарног рата, председник Финске је напоменуо да земље које испоручују оружје Украјини треба да узму у обзир могућу ескалацију сукоба, све до светског рата.
„Налазимо се у веома деликатној ситуацији. Чак и ситнице могу у великој мери да промене ситуацију и, нажалост, на горе... Ризик од употребе нуклеарног оружја је огроман“, истакао је Нинисте.

Разговори са Путином о Љермонтову

Фински председник признао је да му је председник Русије Владимир Путин више од пола сата причао о песми Михаила Љермонтова „Смрт песника“ на једном од њихових састанака одржаних пре 2022. године.
Он је истакао да је Путин на састанцима био концентрисан, асертиван, показивао ерудицију и био „опседнут руском културом“.
Нинисте је испричао да је на једном од састанака са председником Русије желео да провери Путиново познавање руске културе и питао га је за Љермонтовљеву песму посвећену смрти Александра Пушкина. Према његовим речима, Путин је говорио више од пола сата.
„Он је о томе знао све. За њега то и јесте Русија, Русија у целини“, истакао је Нинисте.
Москва је више пута истицала да је спремна за преговоре, али је Кијев законски увео забрану на њих. Запад стално позива Русију на преговоре, за шта Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала