- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Расте број заражених короном у Србији, састаје се Радна група за ковид

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаБрзи тестови на ковид 19
Брзи тестови на ковид 19 - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2023
Пратите нас
У последње две недеље повећан је број тестирања на вирус корона на дневном нивоу, изјавила је докторка Снежана Јовановић из лабораторије „Ватрено око“, наводећи да је око 20 процената узорака позитивно. Најавила је да ће се Радна група за ковид састати у току следеће недеље.
Према званичним подацима, у протеклих недељу дана у Србији се тестирало више од 7.000 грађана, од којих је 1.500 заражено. У здравственим установама у којима грађани могу да се тестирају, све су веће гужве.
У међувремену, Институт за онкологију и радиологију Србије од петка поново је забранио посете тој установи због пораста броја оболелих од вируса корона.

„Оно што можда јесте мало забрињавајуће, то је да је од не тако великог броја узорака око 20 процената позитивно“, рекла је Јовановићева.

Она је подсетила да у свету, али и околним земљама, циркулише подваријанта „ерис“, која се лакше и брже преноси, а која је регистрована и у Србији.
„Забележена је у преко 57 земаља и код нас, тако да очекујемо и незнатно повећање не само броја тестираних, него и броја позитивних“, рекла је Јовановићева за РТС.
Додала је да вероватно циркулише и подваријанта „пирола“, али да још није детектована.
Према њеном мишљењу, разлога за забринутост онако као што је некада било, сигурно нема.
„Доста људи је прележало ковид, велики број људи је вакцинисан. Надам се да ће ускоро доћи нове бустер вакцине, које ће у ствари побољшати заштиту чак и од ових нових сојева“, казала је Јовановићева.
У Институту за онкологију и радиологију неопходно је ношење маски, као и пи-си-ар тест за оне који се примају на болничко лечење.

Ко би требало да се тестира

Говорећи о томе ко би требало да се тестира, Јовановићева каже да то треба да учине само особе које имају симптоме акутних респираторних инфекција и то најпре антигенским тестовима.
„Уколико је антигенски тест негативан, а постоје симптоми знаци акутне респираторне инфекције, ради се пи-си-ар. Осим, наравно, за онколошке и хематолошке пацијенте где је по садашњем стручном методолошком упутству неопходно да пре пријема у болницу имају негативан пи-си-ар тест не старији од 72 сата и за пријем у домове за стара лица и на одељења где су особе са примарним имунодефицијенцијама“, објаснила је Јовановићева.
Тестирање може да се уради у домовима здравља, а Јовановићева наводи да сваки дом здравља има издвојену јединицу или један део за пацијенте који имају симптоме акутне респираторне инфекције.
У болници има оболелих од ковида, углавном су то старије особе, а нема пацијената на респираторима.
Јовановићева је препоручила да би све особе које примете неку промену здравственог стања требало да се обрате изабраном лекару, као и ако имају симптоме.
„Симптоми су повишена температура која може и не мора да се јави, кијање, бол у грлу, малаксалост, главобоља и такође поједини пацијенти имају дијареју, осип по кожи и цурење носа“, навела је Јовановићева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала