- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Каква је то невидљива сила која ствара воду на Месецу - шта су научници открили?

CC0 / rawpixel.com / Површина Месеца
Површина Месеца - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
Пратите нас
Да леда има на Месецу – познато је, али оно што није познато јесте како се тамо ствара.
Недавна студија сугерише да на стварање леда на Земљином сателиту можда утичу електрони са Земље и Сунца, иако је тачан извор такозваног лунарног леда и даље непознат.
Ти електрони утичу на Месец док улази и излази из Земљиног магнетног репа, зоне коју Земља „оставља“ док путује кроз свемир. Тај магнетни реп садржи слој плазме састављен од високо набијених електрона и јона, који потичу из Земљине атмосфере и зрачења Сунчевог ветра.

Утицај соларних ветрова

Научници су раније истраживали улогу те зоне и веће магнетосфере у стварању Месечеве воде. Магнетосфера настаје када Земљино магнетно поље скрене соларни ветар, што резултује различитим ефектима.
„То доприноси стварању услова „природне лабораторије“ за проучавање процеса формирања воде на површини Месеца“, објашњава научник Шуај Ли са Универзитета Хаваји у Манои.
Док су научници очекивали да ће се стварање воде значајно смањити када је Месец унутар Земљиног магнетног репа и заштићен од соларног ветра, даљинска анализа сугерише управо супротно.
Претходне студије показале су да су водоникови јони из соларних ветрова играли улогу у стварању Месечеве воде. Међутим, чини се да се стварање воде наставља чак и унутар Земљиног магнетног репа, када су соларни ветрови минимални.

Снажна веза са мајком Земљом

Истраживачи нагађају да и други чиниоци, попут електрона, доприносе том феномену. Један од могућих механизама укључује интеракцију високоенергетских електрона с Месечевим тлом, ослобађајући заробљени водоник који може да се комбинује у воду.
„У магнетном репу могу да постоје додатни процеси формирања или нови извори воде који нису директно повезани с имплантацијом протона соларног ветра. Конкретно, зрачење електрона високе енергије показује сличне учинке као протони соларног ветра“, објашњава Ли.
Биће потребна нова истраживања и огледи на Месечевој површини како би се потврдили резултати истраживања које је објављено у часопису „Nature Astronomy“.
Научници су изузетно заинтересовани за откривање порекла воде на Месецу јер би то могло да баци ново светло на његову историју, али и отвори нове могућности за стварање трајних људских насеља, преноси „Сајенс алерт“.
„Све у свему, ово откриће и моја претходна открића о лунарним половима показују да је мајка Земља снажно повезана са својим Месецом“, каже Ли на крају.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала