- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина: Спремни смо за формирање мултиполарног света са Русијом

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаШефови руске и кинеске дипломатије Сергеј Лавров и Ванг Ји на састанку у Москви
Шефови руске и кинеске дипломатије Сергеј Лавров и Ванг Ји на састанку у Москви - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
Пратите нас
Кина је спремна да ради са Русијом на формирању мултиполарног света и праведнијег светског поретка, изјавио је директор канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине (ЦК КПК), министар спољних послова Ванг Ји, на почетку преговора са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом у Москви.
Кинески дипломата је такође истакао да Пекинг и Москва воде независну спољну политику, њихова сарадња није усмерена против других држава.
Он је такође додао да сарадња две земље не потпада под утицај других држава.

„Односи Кине и Русије под руководством (руског лидера Владимира) Путина и (кинеског председника) Си Ђинпинга задржавају позитивну динамику“, истакао је Ванг.

Према његовим речима, две земље, као водеће светске државе и сталне чланице Савета безбедности УН су нарочито одговорне за одржање глобалне стабилности и светског развоја.

Лавров: Сарадња Москве и Пекинга важна за глобалну правду

Шеф руске дипломатије оценио је да Москва и Пекинг успешно координишу деловање са државама глобалног Југа и остварили су позитивне резултате у оквиру Источноазијског самита, Шангајске организације за сарадњу (ШОС) и самита Г20.
Руски дипломата је нагласио да је сарадња две државе од важног значаја за обезбеђење праведности у светским дешавањима, као и обезбеђивање равнотеже интереса у оним процесима који се развијају у најразличитијим правцима.
Лавров је још поручио да очекује да Москва и Пекинг наставе координисани рад и на Генералној скупштини Уједињених нација, самиту Азијско-пацифичке економске сарадње, као и на многим другим састанцима на вишем и високом нивоу.
Кинески министар борави у посети Русији 18-21. септембра где учествује у 18. рунди руско-кинеских консултација о стратешкој безбедности. Пре тога, 16-17. септембра, Ванг Ји је одржао преговоре са помоћником председника САД за националну безбедност Џејком Саливеном, на којима су разговарали о ситуацији у Украјини, Тајвану, а договорили су се и да наставе да одржавају контакте.
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
РУСИЈА
Путин на Источном економском форуму: Односи Русије и Кине на невиђеном историјском нивоу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала