- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Мистериозни предмети од кречњака стари 1,4 милион година у центру пажње археолога /видео/

CC0 / Unsplash/Adam Jícha / Камена кугла
Камена кугла - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
Пратите нас
Наши далеки преци стварали су артефакте за које се не може утврдити која има је била сврха. Најновији пример су предмети кружног облика од кречњака стари 1,4 милиона година које проучавају археолози.
Реч је о загонетним предметима, величине лоптице за тенис, који потичу из културе Олдувај (пре око 2 милиона година) и простиру се чак до средњег палеолита (пре 200.000 година). Сврха њиховог стварања је предмет интензивне дебате.
Археолози сад покушавају да расветле ове мистериозне предмете, нудећи увид у вештине раних хоминина. Сфериоидни предмети су међу најтрајнијим, али и најмање схваћеним археолошким артефактима, који се често сматрају нуспроизводима након израде камених алатки.
Главно питање истраживача јесте да ли су то случајни нуспроизводи или су намерно направљене праисторијске алатке дизајниране за посебне сврхе. Они су анализирали 150 предмета од креча са археолошког налазишта Убеидија у Израелу која је кључна за истраживање еволуције ране технологије хоминина.
Према добијеним резултатима истраживања, објављеним у часопису „Royal Society Open Science“, археолози су закључили да је унапред постојала смишљена стратегија којом су израђени. То значи да нису били случајни нуспроизводи.
Иако су археолози открили да су предмети намерно израђени и даље остаје питање која је била сврха ових предмета у свакодневном животу далеких предака, пренео је портал „Све о археологији“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала