- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Папа Фрања заинтересован за мировну мисију у Украјини

© AP Photo / Domenico StinellisПапа Фрања
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
Пратите нас
Папа Фрања заинтересован је за наставак мировне мисије кардинала Матеа Зупија за Украјину, рекао је за Спутњик амбасадор Русије у Ватикану Иван Солтановски.
„Папа Фрања изразио је заинтересованост за наставак мировне мисије коју по његовом налогу спроводи шеф Италијанске бискупске конференције, кардинал Матео Зупи“, саопштио је дипломата који је данас предао акредитиве папи.
Такође је додао да се папа „са топлином присетио“ свог сусрета са руским патријархом Кирилом у Хавани 2016. године и изразио је наду да ће поново моћи да се састане са поглаваром РПЦ.
Солтановски је саопштио да је са државним секретаром Ватикана, кардиналом Пјетром Паролином разговарао о актуелним међународним проблемима, укључујући ситуацију у Украјини.
Раније је папин изасланик, кардинал Матео Зупи саопштио да Ватикан још нема „план који би могао да помогне отпочињању преговора” о Украјини, али је фокусиран „на хуманитарне иницијативе и заштиту живота невиних људи”.
Кардинал је био у посети Москви 28-29. јуна. Он се састао са Патријархом московским и целе Русије Кирилом, помоћником председника Руске Федерације за спољне послове Јуријем Ушаковим и комесаром за права детета при председнику Руске Федерације Маријом Љвовом-Беловом. Како је саопштено у прес-служби Свете столице, сврха кардиналовог путовања била је „да да хуманитарни допринос тражењу излаза из тренутне трагичне ситуације у циљу постизања праведног мира“.
Раније је кардинал Зупи посетио Кијев, где се састао са председником Украјине Владимиром Зеленским и верским званичницима. Такође је боравио у посети Вашингтону и Пекингу.
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2023
Специјална операција у Украјини
Кијев стопира посредовање Ватикана у решавању сукоба због „проруског“ става папе Фрање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала