- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољска: Не верујемо механизму ЕУ о украјинском житу

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и Европске уније
Заставе Украјине и Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
Пратите нас
Ступање Украјине у Европску унију могуће је само након испуњења одређених услова о пољопривреди, изјавио је новинарима министар пољопривреде Роберт Телус, након завршене седнице Савета ЕУ о пољопривреди и риболову.
Пољски министар је објаснио да је у реду да Кијев жели и покушава да ступи у ЕУ, али пре тога мора да испуни одговарајуће захтеве.

„Ми као Европа, као Европска унија, морамо да створимо механизме, инструменте како украјинска пољопривреда не би угрожавала европску пољопривреду“, истакао је он.

Телус је још нагласио да Пољска не верује механизму контроле украјинског жита који је предложила ЕУ.
„Нисмо задовољни овом одлуком и немамо поверења у њу. Ми морамо то да контролишемо. Европска унија одбацује контролу и предаје је Украјини“, оценио је министар.
Он је поручио да ова одлука ЕУ није добра и Варшава није сагласна са њом.
Европска комисија одлучила је 15. септембра да не продужава ограничење увоза четири врсте украјинских пољопривредних производа у неколико пограничних земаља ЕУ, али је обавезала Украјину да уведе мере контроле извоза. Кијев би 18. септембра требало да представи акциони план Европској комисији и суседним земљама. ЕК и Украјина ће пратити ситуацију.
Премијери пет земаља Европске уније су се крајем марта обратили шефици Европске комисије Урсули фон дер Лајен са захтевом да се умеша у кризу изазвану приливом житарица из Украјине. У писму премијера Пољске, Мађарске, Румуније, Бугарске и Словачке наводи се да су „проблеми повезани са значајним повећањем понуде украјинских производа на тржиштима земаља-чланица ЕУ, а посебно оних која се граниче са Украјином.
Бугарска, Мађарска, Пољска, Румунија и Словачка траже од Европске комисије да ову забрану продужи најмање до краја године, истичући да је испорука украјинског жита на њихова тржишта по дампинг ценама раније нанела велику штету локалним пољопривредницима.
Више о овој теми погледајте у емсији „Мој поглед на Русију“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала