- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Ситуација у економији боља од прогноза, Русија издржала незабележен спољни притисак

© Sputnik / Михаил Метцель / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
Пратите нас
Ситуација у руској економији по кључним показатељима показала се много бољом од прогноза, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку о нацрту буџета за 2024-2026. годину.
„Тренутна економска ситуација је генерално стабилна и уравнотежена... Одмах желим да кажем да је по низу кључних показатеља ситуација знатно боља од претходних процена и прогноза“, рекао је председник.
Шеф државе је подсетио да се према неким проценама на крају године очекивао пад БДП-а, затим је прогноза коригована на ниво од плус 1,2 одсто, а да је руска привреда заправо већ прешла овај ниво. До краја године раст БДП-а могао би достићи ниво од 2,5-2,8 одсто.
Путин је додао да би савезни буџет за наредне три године требало да буде састављен тако да гарантује испуњење свих социјалних обавеза према људима.
Он је оценио да је руска економија издржала незабележен спољни притисак и потпуно се опоравила, а БДП земље достигао је ниво из 2021. године, а да је сада потребно створити услове за даљеи стабилан и дугорочан развој.
Према његовим речима, приходи руског буџета од нафте и гаса у јулу-августу су се опоравили приближно до прошлогодишњег нивоа и настављају да расту.
Председник је, такође, наложио Влади да благовремено предузме мере за јачање рубље.
„Очигледно је да је сада један од главних проблема повезан са убрзањем инфлације. Главни фактор овде је јасан – слабљење рубље. Неопходно је јасно разумети његове узроке и благовремено и без одлагања донети одговарајуће одлуке. Уверен сам да ће Влада и Централна банка радити професионално и, што је најважније, координисано“, истакао је Путин.
Састанку су присуствовали представници економског блока владе, руководства Централне банке и председничке администрације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала