- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Република Српска изнад свега – уцена, притисака и претњи

© Sputnik / Анастасија ГалањинаПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
Пратите нас
Одбрана западнокрајишких општина један од најзначајнијих догађаја у новијој историји српског народа која не сме бити заборављена упркос сталним и упорним извртањем чињеница и наметањима разних двоструких аршина који нису базирани на истини, чињеницама и правди, поручио је данас председник Републике Српске Милорад Додик.
„Република Српска, створена у миру, 9. јануара 1992. године, током Одбрамбено-отаџбинског рата брањена је крвљу и животима најхрабријих српских синова, а то је, нажалост, на својој кожи у великој мери осетио народ западнокрајишких општина где је, пред сами крај рата, за само неколико дана мучки убијено на стотине људи, међу којима је значајан број цивила, деце, жена и стараца“, навео је Додик поводом 28 година од одбране западних граница Републике Српске од напада хрватске регуларне војске.
Додик је, како преноси Срна, указао да је битка за одбрану западнокрајишких општина била једна од пресудних за очување Републике Српске имајући у виду план регуларне Хрватске војске чија је намера била да окупира Бањалуку и тако омогући хрватско-муслиманским снагама да наставе нападе даље према реци Дрини.
„У том крвавом походу српски народ доживео би судбину својих сународника из Републике Српске Крајине или Сарајева. Намера непријатеља је била јасна - етничко чишћење свега што се српским именом зове“, истакао је Додик.
Захваљујући херојству, саборности, одлучности и храбрости припадника Војске Републике Српске и српског народа који је бранио и одбранио ову територију, спречено је још једно стравично страдање нашег народа, етничко чишћење и егзодус неслућених размера, поручио је председник Републике Српске.
Подсетио је да ову акцију регуларне Хрватске војске никад није осудио ниједан суд, нити је било ко одговарао за злочине без милости.
„Напротив, свих ових година део међународне заједнице и они са којима смо заједно били у Првом и Другом светском рату и борили се против фашизма сада покушавају на сваком кораку да нас унизе и понизе, да умање српске жртве и да нас прогласе агресорима и кривцима за све што се збивало у протеклом рату на простору бивше Југославије. Али, упркос притисцима који долазе са свих страна, никада никоме нећемо дозволити да изврће историју и да од жртве прави џелата, а од српског народа кривца за оно за шта није био крив“, поручио је Додик.
Истакао је да је крајње лицемерно и безобразно да Срби који су ослободили територију бивше Југославије од фашиста и нациста, сада постају агресори на својој земљи и на својим огњиштима, а они који су стварали нацистичке државе наједном постају ослободиоци и „невине“ жртве.
„То нам је разлог више да се држимо заједно, да будемо јединствени, јер само тада не можемо бити поражени. Зато јединство и саборност око наших највећих вредности, Републике Српске и свог народ, морају бити наш пут и наш путоказ. Без јединства и слоге тешко је доћи до циља, до заштите и очувања Републике Српске и свог народа, а сви добро знамо да је Република Српска једини гарант опстанка Срба на овом простору“, навео је председник Републике Српске.
Он је нагласио да и сада, исти они који су нас убијали у рату насрћу и кидишу на Републику Српску свим средствима са жељом да оно што нису могли у рату да спроведу у миру.
„Наш задатак је да се боримо за поштивање слова Дејтонског мировног споразума, да сачувамо Републику Српску и права Срба ради наших потомака, али и наших предака који су својим животима платили слободу коју данас имамо. Не смемо дати ни педаљ Републике Српске, ниједно право нам не сме бити отето, јер ми смо своји на своме и не смемо себи дозволити луксуз да срамотимо своје претке и потомке“, навео је Додик и истакао:
„Република Српска је изнад свега, изнад уцена, притисака и претњи, чувајући Републику Српску чувамо своју прошлост, садашњост и будућност“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала