- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија би могла да се повуче из јурисдикције Међународног суда правде УН

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаПалата мира у Хагу - седиште Међународног суда УН и Сталног арбитражног суда
Палата мира у Хагу - седиште Међународног суда УН и Сталног арбитражног суда - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
Пратите нас
Русија би могла да размисли о повлачењу из јурисдикције Међународног суда правде УН, у којем данас почиње припремно рочиште поводом тужбе Украјине против Русије, ако суд донесе политизовану одлуку, изјавио је потпредседник Савета Федерације Константин Косачов.
Украјина оптужује Русију за кршење Конвенције о геноциду.

"Нема сумње да ће одлука бити максимално политизована. Ако Међународни суд правде ипак буде следио Кијев и колективни Запад, ово некада ауторитативно тело правде, заувек ће изгубити поверење Русије и других држава. Ако, уместо правне одлуке, буде објављена потпуна бесмислица, Русија ће морати да размотри сценарио повлачења из јурисдикције Међународног суда правде, што само по себи није лак правни задатак, јер је ово једно од главних тела УН, а Статут Међународног суда правде је саставни део Повеље УН“, написао је сенатор на Телеграму.

"Долази до постепеног колапса свих тела УН. Ово кажем са искреним жаљењем", додао је он.
Косачов је напоменуо да ће се на почетку процеса прво саслушати прелиминарни приговори Русије на тужбу, након чега ће ставове изнети „треће стране у поступку“.
„Први пут у историји суд је дозволио да у суђењу учествују 32 земље колективног Запада које подржавају кијевски режим. Након тога судије ће донети одлуку о надлежности, у зависности од исхода“, објаснио је политичар.
Према његовом мишљењу, Украјина иде стопама Грузије, која је поднела тужбу против Русије 2008. године. Он је подсетио да су тада Грузини, кријући се иза Конвенције о елиминацији свих облика расне дискриминације, маскирали своје територијалне аспирације и питања руске мировне операције, која нису у надлежности суда УН.
„На сличан начин Украјина се позива на Конвенцију о спречавању и кажњавању злочина геноцида, иако се суштина тврдње своди управо на оспоравање законитости вођења специјалне војне операције у складу са Повељом УН, као и статуса нових територија Русије, што је ван надлежности Суда УН“, истакао је потпредседник Савета Федерације.
По његовим речима, циљ Кијева је да се створи политички преседан у суду УН“, приметио је Косачов.
Међународни суд правде у Хагу одржаће од 18. до 27. септембра слушање у оквиру тужбе Украјине против Русије због кршења Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида. Расправа ће се фокусирати на прелиминарне примедбе које је изнела Руска Федерација.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала