- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Обавезно ношење маски у свим здравственим установама: Нове одлуке Радне групе Министарства здравља

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаМедицинске маске
Медицинске маске - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
Пратите насTelegramOdyssey
Радна група Министарства здравља за поступање у условима пандемије КОВИД-19 на седници одржаној у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ донела је препоруке за поступање на нивоу примарне здравствене заштите, болничких установа, као и у вези са ношењем маски у здравственим установама и вакцинацијом.

На нивоу примарне здравствене заштите:

• Значај тестирања пацијената са знацима и симптомима акутне респираторне инфекције, првенствено и нарочито оних који имају факторе ризика за развој тешке клиничке слике.
• Обавезно је тестирање на КОВИД-19 свих запослених у здравственим установама, уколико имају симптоме акутне респираторне инфекције и њихова обавезна контрола и тестирање након прележане инфекције.
• Обавезно тестирање контаката са КОВИД позитивним лицима у здравственим установама, у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије КОВИД-19.

На нивоу болничких установа:

• Тестирање пацијената као услов за хоспитализацију остаје и даље исти, у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије КОВИД-19.
• Неопходно је тестирање за пријем на хематолошка и онколошка одељења, као и одељења геријатрије и одељења где се лече пацијенти са примарним и тешким имунодефицијенцијама
• Неопходно је тестирати све пацијенте који имају симптоме и знаке акутне респираторне инфекције, у тренутку пријема на болничко лечење
• Забрана посета у болницама је у надлежности Комисија за превенцију болничких инфекција, сваке здравствене установе
• Комисије за превенцију болничких инфекција у здравственим установама су дужне да у наредних 7 дана изврше процену епидемиолошке ситуације у својој установи, да дају предлог мера, као и да на даље редовно, континуирано прате епидемиолошку ситуацију у здравственој установи у сарадњи са територијално надлежним институтом/заводом за јавно здравље, а у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије КОВИД-19.
Радна група је заузела став да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.
У погледу болничких капацитета за смештај хоспитализованих пацијената оболелих од КОВИД-19, Радна група је става да за сада није неопходно додатно проширење капацитета. Пратиће се епидемиолошка ситуација и у складу са тим ће Радна група благовремено реаговати и дати смернице за увођење неопходних промена.

Вакцинација

Вакцинација против ЦОВИД-19 се спроводи у складу са препорукама Стручног комитета за имунизацију, а у складу са Стручно методолошким упутством Института за јавно здравље Србије.
Наглашен је значај вакцинације против КОВИД-19 и сезонске вакцинације против грипа (које се могу апликовати истовремено или у било ком временском размаку), с обзиром на предстојећу сезону респираторних инфекција, наводи се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала