Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Велика шанса да Србија извуче питање Косова на велику светску позорницу

© Sputnik / Роман Махмутов / Уђи у базу фотографијаСедиште Уједињених нација у Њујорку
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
Пратите нас
За Србију, седница Генералне скупштине Уједињених нација, која ће се одржати између 18. 21 септембра, прилика је да се питање Косова и Метохије извуче из латентног заборава у који Запад покушава да га стави. За Србију, то је прилика да реафирмише право Србије на поштовање сопственог суверенитета гарантованог Резолуцијом 1244.
Седница Генералне скупштине Уједињених нација одржава се у кључном моменту за међународне односе и зато је веома важно да се у том телу говори о Косову и Метохији. Јер Косово и Метохија је био први драстичан пример повреде Повеље УН и чистог акта агресије, каже некадашњи шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић.

Прилика да Србија реафирмише принципе УН

Иако је 78. заседање Генералне скупштине редовно, оно се поклопило са бурним и несагледивим променама у односима снага у свету, а Србија има много разлога да се снажно, јасно и ангажовано заузме за реафирмисање Повеље УН, истиче он.
„Велике силе желеће да апострофирају свој угао гледања, а мање земље, охрабрене процесима оспоравања апсолутне власти само једне државе или једног дела света, смелије износе своје ставове, смелије се изјашњавају за реафирмисање основних принципа Повеље УН – независности, немешања, неинтервенције и тако даље“, наводи Јовановић.
У том контексту, за Србију се пружа прилика и обавеза да изнесе своје ставове, које наш саговорник назива принципијелним и снажним, како би се кроз њих реафирмисали принципи Повеље УН.
„То су ствари које ће и друге земље вероватно дотаћи, ми имамо посебно проблем Косова, који је потпуно неприродан, јер је извучен из принципа међународног права. Националне мањине, као што се зна, немају право на самоопредељење и на државу. Западне силе су то на силу створиле, прво агресијом, а потом проглашавањем и признањем независности и сада хоће да то наметну и другима, пре свега Србији“, каже Јовановић.
Заседање Генералне скупштине прилика је да се глас Србије супротстави таквим грубим кршењима основних принципа Светске организације и међународног права. То је прилика да се глас Србије чује, како Јовановић каже, боље, више и даље, јер је глас Србије гушен оркестрираном кампањом Запада.

Притисци на Србију очекивани

Такође, наш саговорник сматра да ће на Генералној скупштини једна од тема бити и питање Републике Српске, што је за Србију такође прилика да се реафирмише вредност Дејтонског мировног споразума.
„На Србију ће бити и притисака да прихвати оно што је Запад створио на Косову и Метохији и у БиХ. На тај начин Запад би се решио брига, а балканске земље би те исте бриге навукле на себе. Ти притисци имају рутину – Запад понавља своја гледишта са незнатним променама“, објашњава Јовановић.
Заседање Генералне скупштине је прилика за безброј билатералних, регионалних и мултилатералних састанака. Српски председник Александар Вучић најавио је бројне састанке – са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом, председником Швајцарске Аланом Берсеом, председником Јужне Кореје Јун Сок-јолом, председником Суринама Чандрикаперсадом Сантохијем, потпредседником Европске комисије Марошем Шевчовичем, као и многобројним званичницима земаља учесница на заседању Генералне скупштине.
Председник ће присуствовати и пријему који за учеснике Генералне скупштине приређује канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц.

Магнетна привлачност БРИКС

Говорећи о променама у међународним односима и формирању нових односа снага, Јовановић наводи да ће САД и њени савезници вероватно бити у моралној дефанзиви, али ће политички настојати да се кроз политичке промене пробијају афирмацијом питања Украјине, где ће себе покушати да прикажу као браниоце принципа УН.
„Међутим, то неће имати већег ефекта, пошто ће доминирати захтеви за променама, за престанком даљег кршења принципа међународног права, мешања, претњи санкцијама…“, сматра он.
Оно што Америци и њеним западним савезницима највише квари посао на Ист риверу је, како Јовановић каже, магнетска привлачност БРИКС, чак и за оне земље које су се до скоро налазиле у геополитичкој орбити Вашингтона.
То показује да државе, које су до сада биле приморане на пасивност, дижу глас у корист једнакости, равноправности и јавно изражавају жељу да се придруже БРИКС-у.
Александар Вучић у Уједињеним нацијама - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
СРБИЈА
Вучић у Њујорку од 18. до 22 септембра: Председник на заседању Генералне скупштине УН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала