- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

За онолику Црну Гору мало је једна делегација на Ист риверу

© Sputnik / Michael Klimentyev / Уђи у базу фотографија Сала Генералне скупштине УН
 Сала Генералне скупштине УН - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
Пратите нас
Црну Гору ових дана у Њујорку представљају двије делегације у којима се налази 34 људи — ону у којој путује њих 20 предводи предсједник државе Јаков Милатовић, док другу, која има 14 чланова предводи премијер у техничком мандату Дритан Абазовић.
У односу на преко 200 држава свијета које ће имати по једну делегацију на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку, која се одржава у трећој седмици септембра, Црну Гору представљају двије.
Досадашња пракса је била да једне године делегацију предводи предсједник, а наредне премијер. Абазовић је прошле године као премијер био на челу делегације.
Милатовић је саопштио да је био непријатно изненађен када је Абазовић предложио самог себе као вођу делегације Црне Горе, супротно досадашњој дипломатској пракси.

А кад би Кина слала делегацију пропорционалну црногорској…

Интересантан коментар је тим поводом дао Срђан Перић, лидер Преокрета.
„Када би Кина или Индија слале делегације на засиједање Генералне скупштине УН колико Црна Гора у односу на број становника, те делегације би имале по око 45.000 чланова. Албанија би у том случају водила 90, БиХ око 100, Хрватска 125, Србија 215 чланова... И тако редом. Влада тврди да је на правом путу. Можда мисле на службени пут“, поручио је Перић.
Никад се није дешавало да двије делегације иду на Генералну скупштину Уједињених нација, казао је некадашњи шеф дипломатије и амбасадор Миодраг Лекић.
Он констатује да је дугогодишњу неодговорну власт наслиједила постојећа која показује симптоме озбиљне отуђености, па је и овај „излет и провод“ до Њујорка доказ тога.
Већ данас су редакције црногорским медија затрпале информације о активностима двије делегације Црне Горе у Њујорку.
Уочи Генералног засиједања скупштине Уједињених нација предсједник Црне Горе Јаков Милатовић био је гост представника црногорске дијаспоре у Њујорку.
Домаћин сусрета био је успјешан црногорски бизнисмен и филантроп Дино Реџић.
У најави боравка предсједник Владе Црне Горе и координатора Министарства спољних послова Дритана Абазовића у Њујорку наводи се да га очекује око тридесет билатералних и мултилатералних састанака током и на маргинама 78. засиједања Генералне скупштине Уједињених нација.

Колико кошта путовање двије делегације у Њујорк

Влада Црне Горе је 7. септембра усвојила Платформу за учешће Црне Горе на Генералној дебати УН у којој се наводи да предсједник државе предводи делегацију са девет савјетника и консултаната.
Такође је наведено да ће премијер у Њујорк поћи са шест сарадника, уз још три службеника из мисије Црне Горе при УН, у функцији координатора министарства вањских послова.
„Одлука премијера у техничком мандату да иде у функцији координатора, а де факто премијера — уноси забуну и не доприноси озбиљности дипломатског представљања Црне Горе“, написао је Милатовић на мрежи „Икс“.
Из Министарства вањских послова му је одговорено да је Абазовићево присуство потребно „имајући у виду важност и број мултилатералних догађаја који ће се одржати“.
Премијер Абазовић је преузео руковођење Министарством вањских послова, након што је у септембру прошле године на његов захтјев разријешен тадашњи министар Ранко Кривокапић.
Да присуство Генералној Скупштини није екскурзија, већ озбиљна обавеза Абазовићу је поручио и Милатовићев партијски колега Филип Ивановић који је неприхватљивим оцијенио да Црну Гору „представљају де факто двије делегације, које су формално упаковане у јединствену гломазну делегацију“.
Након тога је Абазовић рекао да Црна Гора неће имати двије делегације, већ једну коју ће предводити Милатовић, поручивши да не жели да расправља „са људима који нијесу схватили шта су чија уставна овлашћења“.
Некадашњи диломата Миодраг Лекић истиче да у овом случају Милатовић има легитмитет, док Абазовић нема.
Цијена путовања у Њујорк црногорске делегације у проширеном саставу коштаће пореске обвезнике око 100.000 еура, процијенила је невладина организација Акција за социјалну правду.
Абазовић је избјегао да одговори колико ће коштати пут у Њујорк, наводећи да је његово прошлогодишње путовање на Генералну скупштину УН „донијело Црној Гори 30 милиона еура“.
И Удружење правника Црне Горе је тражило образложење бројности делегације и спецификацију трошкова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала