Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Директор Телекома: Покренуто је питање доделе треће лиценце на КиМ, предвиђене Бриселским споразумом

© AP Photo / Mikica PetrovicТелеком Србија
Телеком Србија - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
Пратите нас
Генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић изјавио је да Телеком на КиМ има два велика проблема с приштинском администрацијом, које покушава да реши са представницима међународне заједнице у Приштини, због чега, поред осталог, више 30.000 српских домаћинстава може да остане без интернета и телевизије.
Лучић је рекао за Танјуг да је Телеком опет покренуо питање доделе треће лиценце, која је предвиђена Бриселским споразумом.
Он је навео да је први проблем решење које је донела приштинска Агенција за привредне регистре, а према којем ће та компанија бити избрисана из њега.
"То је урађено апсолутно незаконитим решењем, само зато што један члан има пасош у којем пише да му је место рођења Република Србија", рекао је он.
Додаје да је сврха таквог поступка то што се приближава рок за одговор на жалбу српске компаније, који би требало да буде до краја недеље.
"Желели смо свим међународним факторима овде у Приштини да објаснимо како је тај случај велико кршење локалних закона и Бриселског споразума, с једне стране, док с друге то може да има несагледиве последице, јер би искључивање 30.000 домаћинстава са комуникација - интернета и телевизије, довело до ескалације великих размера", навео је Лучић.
Истакао је да су представници компаније због тога хтели и лично да поразговарају с представницима међународне заједнице, јер су они овде први до приштинске администрације.

"Други разлог због кога смо овде, такође је у склопу ових притисака на МТС последњих пар месеци, јер је Комисија за заштиту конкуренције покренула поступак према којем смо ми аквизирали четири оператера на незаконит начин и речено је да то нисмо пријавили комисији, иако по том старом закону нисмо ни требали", напоменуо је генерални директор Телекома Србија.

Навео је да је данас саслушање поводом тога и да се адвокатски тим компаније за то добро припремио.
"Међутим, то није ни близу таквог приоритета као овај први разлог, јер могу само новчано да нас казне, али ћемо се и ту борити да се то не догоди", нагласио је Лучић.
Додао је да та новчана казна може да иде до 10 одсто прихода локалне компаније, али много је драстичније ово прво где Приштина покушава да угаси компанију.
"Поред тога, када смо већ међународној заједници представили Телеком, опет смо покренули и питање треће лиценце, јер је у Бриселском споразуму, па и у том нашем решењу када одете у њихов АПР, одакле хоће да нас избришу, пише да смо добили фиксну цену за читаву територију Косова и Метохије, а привремену лиценцу до тендера за трећу лиценцу, где ми можемо да учествујемо", нагласио је он.
Према његовим речима, тендер за трећу лиценцу се и не расписује зато што сви знају да би Телеком Србија била победник, па због тога на КиМ има само два оператера са локалном дозволом.
"Сматрамо да ми треба да добијемо дозволу не само да бисмо ми били на читавој територији КиМ, већ у овим српским деловима, јер имамо лимитирани број базних станица, па све више људи има проблема, а ми смо спречени да решимо тај елементарни проблем", рекао је Лучић.
На крају је поручио да поред решавања поменута два критична проблема, тим Телекома иде у неку врсту контраофанзиве.
"Покушавамо и да поставимо то питање треће лиценце, коју бисмо ми сигурно добили", нагласио је Лучић.
Седиште компаније МТС д.о.о. у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
СРБИЈА
Завршено прво рочиште у случају МТС д.о.о. на Косову и Метохији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала