- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Каква нам нова енергетска реалност предстоји? | Енергија Спутњика

© Sputnik / Лола ЂорђевићВетрењаче у Банату
Ветрењаче у Банату - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
Пратите нас
Енергетска криза натерала је све, и богате и сиромашне да преиспитају своје стратегије енергетике и зацртане циљеве енергетске транзиције. За Србију, која касни са писањем нове стратегије развоја енергетике то је можда и добро – да не прави грешке које су друге, често развијеније земље правиле.
Оно што нам предстоји, а на шта нас баш те богате, западноевропске земље – чланице Европске уније, терају је да што пре отпочнемо са декарбонизацијом енергетског сектора уз широко коришћење обновљивих извора енергије. Баш због тога је и тема недавног саветовања Енергетика 2023 била енергетска независност региона и нова релалност коју нам ти глобални поремећаји доносе.
У данашњој емисији “Енергија Спутњика” Јелица Путниковић са професором Николом Рајаковићем, председником Савеза енергетичара, разговара о томе како Србија у датим околностима да на најбољи начин креира своју стратегију и да обезбеди сигурности и безбедности испоруке енергије и енергената. Питање које се намеће је и да ли држава у довољној мери користи знање, искуства и савете стручњака. Али и то да ли су сви енергетичари спремни да се ухвате у коштац са овим нимало лаким задатком – да не подлегну манији преписивања решења које предлажу странци, а која углавном нису адекватна за наше прилике.
Енергија Спутњика, 19.09.2023.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала