- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Генерална скупштина УН без „највећих“: Распоред Лаврова згуснут - састанци на 10 минута

© Sputnik / Алексей Агарышев / Уђи у базу фотографијаАмбасадор Украјине при УН: Укинути Русији право вета у СБ
Амбасадор Украјине при УН: Укинути Русији право вета у СБ - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
Пратите нас
У Њујорку почиње седница 78. Генералне скупштине УН која окупља светске лидере, председнике влада и шефове дипломатија из скоро 200 земаља.
🟣 Ко учествује, а ко не:
Ове године, од лидера пет сталних чланица Савета безбедности УН, на седници ће учествовати само председник САД Џозеф Бајден.
Кинески председник Си Ђинпинг, француски председник Емануел Макрон и британски премијер Риши Сунак неће допутовати у Њујорк.
Руски председник Владимир Путин такође неће бити у седишту УН. Руску делегацију поново ће предводити министар спољних послова Сергеј Лавров.
На заседању Генералне скупштине учествоваће председник Србије Александар Вучић и шеф дипломатије Ивица Дачић.
Стиже и председник Украјине Владимир Зеленски.
🟣 Шта је са Лавровљевим распоредом:
Говор Лаврова очекује се 23. септембра. Небензја је рекао да се распоред руског министра направљен тако да има састанке буквално на сваких 10 минута.
Како је појаснила званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, Лавров ће имати двадесетак састанака са министрима и шефовима међународних организација, укључујући и генералног секретара УН Антонија Гутереша.
Не зна се да ли ће бити билатералног састанка Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Ентонија Блинкена.
🟣 Шта ће Зеленски радити у УН:
20. септембра биће одржан специјални састанак на високом нивоу Савета безбедности УН посвећен оружаном сукобу у Украјини. Очекује се да ће тамо говорити Зеленски. Руска делегација је догађај унапред назвала политичком представом.
„Ништа неће бити реализовано са те седнице, као што нису реализоване ни друге политизоване иницијативе Запада о украјинској кризи. Очигледно је да је она равна нули.“, рекао је стални представник Русије при УН Василиј Небензја у интервјуу за Спутњик.
"Политико" је назвао пут Зеленског у Њујорк „специјалном политичком операцијом“. Он лети у седиште УН како би „придобио што је могуће више колебљивих земаља глобалног југа“ и убеди их да „подрже Кијев против Русије“.
Уједињене нације - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
СВЕТ
Генерална скупштина УН усвојила декларацију за убрзање циљева одрживог развоја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала