- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Југославија је пример: Захарова упозорава на последице коришћења муниције са осиромашеним уранијумом

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
Пратите нас
Одлука Велике Британије и САД да испоруче Кијеву оружје са осиромашеним уранијумом довело је до најтежих, дугорочних последица по регион – на великој територији је дошло до радиоактивне контаминације воде и земљишта, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Она је тако указала на још један „еколошки злочин кијевског режима и западних земаља које га подржавају испорукама оружја“.

„Међународни и светски експерти покушавају да се 'извуку', говорећи да то наводно није у потпуности питање нуклеарне безбедности. Наравно, не мора се ни објашњавати. Само треба погледати на тај проблем, не са становишта физике, него хемије, а тамо не постоји друга опција него да се то назове глобалном катастрофом“, казала је Захарова.

Она је поново подсетила на НАТО агресију на Југославију и последице коришћења муниције са осиромашеним уранијумом.

„Подаци добијени након што су трупе НАТО употребиле такву муницију у Југославији и Ираку показују да се у погођеним подручјима могу очекивати бројни случајеви онколошких болести и превремене смрти, као и дугорочни и негативан утицај радијације на становништво и биљни и животињски свет“, истакла је портпаролка.

Она је напоменула да је пре неколико дана амерички државни секретар Ентони Блинкен поново изразио забринутост због прехрамбене безбедности, рекавши да без украјинског жита „свет једноставно неће преживети“. Међутим, читав низ земаља Европске уније саопштио је да више не намеравају да примају то жито, казала је Захарова.
„Ту се поставља друго питање. Шта ће бити са житом које буде узгајано на земљи која је контаминирана муницијом са осиромашеним уранијумом? О томе сада не размишљају ни Блинкен, ни Стејт департмент ни амерички ни европски монополисти у сфери пољопривредних индустријских послова, није им до тога. Потребно им је да поново напуне џепове, као што су и чинили све ово време. Они сматрају да то неће утицати на њих“, закључила је она.
Више о томе коме је намењено украјинско жито с уранијумом погледајте у емсији „Мој поглед на Русију“:
Муниција са осиромашеним уранијумом - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
РУСИЈА
Москва упозорава на последице испоруке муниције са осиромашеним уранијумом Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала