- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

Нестварни призори на небу изнад Русије: Чаробне боје поларне светлости /фото, видео/

© AP Photo / Bob MartinsonПоларна светлост на Аљасци.
Поларна светлост на Аљасци. - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
Пратите нас
Руси преко друштвених мрежа деле предивне кадрове поларне светлости. Јединствена природна појава се може видети у Владимировској, Ростовској, Јарославској, Нижњегородској, Лењинградској, Архангелској и Свердловској области.
Лепота ове појаве се видела и у Сергијевом Посаду који се налази на 70 километара североисточно од Москве.
Аурора бореалис или поларна светлост изазвана је соларним ветром, протоком јонизованих честица које зраче од Сунца брзином од 300-1.200 километара на сат. Када ове честице дођу до магнетног поља Земље, оне се стапају са атмосфером и боје је у разнобојне линије.
С обзиром да је ноћу веома светло, многи корисници друштвених мрежа су коментарисали да им због оваквих призора није жао што не спавају ноћу.
Аурора се јавља или као „дифузно светљење“ или као „завеса“ која се шири у правцу исток-запад. Понекад се образују „мирни лукови“ а некада се светлост непрекидно мења на небу - „активна аурора“. Свака завеса се састоји од бројних паралелних зракова, усмерених у правцу локалног магнетног поља што наводи да је аурора условљена Земљиним магнетним пољем.
Како истичу научници, следећих година биће још прилика за посматрање поларне светлости, јер би Сунце на врхунцу свог циклуса требало да буде 2025. године.
Поларна светлост у Лењинградској области - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
ЖИВОТ
Јака геомагнетна олуја узроковала поларну светлост у Москви и Санкт Петербургу /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала