- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Њујорк тајмс“ раскринкао лажи Кијева: Пијацу у Константиновки погодила украјинска ракета

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Уђи у базу фотографијаРуски ракетни систем „Бук“
Руски ракетни систем „Бук“ - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
Пратите нас
Амерички лист „Њујорк тајмс“ спровео је истрагу трагедије у граду Константиновка у ДНР, где су у септембру ове године приликом ракетног напада на пијацу погинули цивили, и дошао до закључка да је градску пијацу тада погодила украјинска ракета, испаљена из ракетног система „Бук“.
Шестог септембра ракета је погодила прометну градску пијацу у Константиновки, граду под контролом Кијева, и тада је погинуло 16 људи, док је 32 повређено.
„Докази које је прикупио и анализирао 'Њујорк тајмс', укључујући делове ракете, сателитске снимке, исказе очевидаца и објаве на друштвеним мрежама, убедљиво указују на то да је катастрофални удар изазвала украјинска ракета ПВО, испаљена из система 'бук', која је скренула са своје путање“, наводи лист.
Како се наводи, украјинске власти су на почетку покушале да забране новинарима да приступе остацима ракете и погођеном подручју, али су касније репортери успели да уђу на лице места, интервјуишу сведоке и узму остатке оружја које је коришћено у нападу.
Са снимака надзорних камера утврдили су да је ракета долетела у Константиновку из правца територије коју контролише Украјина, а не са руских положаја.
Према речима стручњака за експлозиве и анализи „Њујорк тајмса“, оштећења око места експлозије указују на то да је пројектил долетео са северозапада. Такође, фрагменти пронађени на месту удара по облику и величини одговарају ракети 9М38 која се лансира из система „бук“.
Лист наводи да су неколико минута пре удара у Константиновки украјинске снаге испалиле две противваздушне ракете из града Дружковка у правцу руских положаја. Новинари „Њујорк тајмса“ налазили су се у том граду, те су чули лансирање две ракете, а о томе су писали и мештани на друштвеним мрежама. Истиче се да се време лансирања тих ракета поклапа са временом удара на пијацу у Константиновки. Два очевица су изјавила да су видели ракете које су испаљене из Дружковке у правцу руске линије фронта.
Поред тога, један очевидац је рекао за лист да су ракете испаљене са периферије града, области где се, по речима мештана, налазе украјинске трупе.
Ипак, истиче се, није јасно зашто је ракета пала у Константиновку. Могуће је да је отказала и срушила се, не погодивши мету. На тако малој удаљености (мање од 16 километара), ракета је, највероватније, пала са непотрошеним горивом у мотору које је могло да експлодира или да се запали приликом удара, закључује се у чланку.
Раније у септембру украјински председник Владимир Зеленски саопштио је да је на пијацу града Константиновка, који је под контролом украјинске војске, изведен ракетни напад, за који је оптужио Русију. Међутим, неки западни експерти су приметили да се на снимцима које је објавио Кијев види да ракета лети са територије која је под контролом украјинске војске.
Саветник шефа кабинета председника Украјине Михаил Подољак рекао је да Кијев, упркос доказима да је ракета долетела са украјинских позиција, неће спроводити истрагу несреће.
Стални представник Русије при УН Василиј Небензја рекао је да је то још један гнусни злочин Кијева. Он је напоменуо да чак и снимци које је објавио украјински председник Владимир Зеленски показују да је ракета стигла са северозапада, где се налазе искључиво украјински положаји.
Мужчина на улице украинского города Буча - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
Специјална операција у Украјини
Захарова: Кијевски режим није успео да направи од Буче „украјинску Сребреницу“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала