Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Препуцавање Запада и Куртија обично фолирање, циљеви им исти – Косово без Срба и Србије

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе тзв. Косова,ЕУ, САД и Албаније у Приштини
Заставе тзв. Косова,ЕУ,  САД и Албаније у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
Пратите нас
Препуцавање Аљбина Куртија са Западом је обично фолирање, јер је јасно као дан да раде удруженим снагама. При том користе Србе са КиМ као оружје, како би нас натерали да погрешимо и реагујемо оштрије што би њима дало алиби да Србију одстране из дијалога око Косова и тиме постигну крајњи циљ - „државу“ Косово“, сматра професор Стевица Деђански.
Реторичке осуде из ЕУ и Америке упућене су Аљбину Куртију због његовог одбијања да допринесе напретку дијалога Београда и Приштине. Курти им не остаје дужан па је послао "вербалну ноту" свим сталним представницима 27 земље ЕУ жалећи се да је изасланик Уније за дијалог Мирослав Лајчак пристрасан према Србији, а умео је да упути критике америчким званичницима да су попуствљиви према Београду.

Исти циљеви Приштине и Запада

Међутим, у суштини незадовољство са обе стране не утиче на живот косовских Албанаца, нити на понашање Приштине, ЕУ или Америке, већ на живот Срба на Косову и Метохији и тиме на позиције Србије.
Чему онда међусобно окривљавање Куртија и Запада?
Професор др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, на ово питање има једноставно одговор – све је "чисто фолирање" јер и Курти и Запад желе исто – да Србија призна Косово.
„Сви они знају шта је истина, и европски представници, и представници Америке, и Курти, наравно. И сви имају два циља-, примарни је да Србија призна такозвану државу Косово и тако реше све проблеме. И то раде тако да нас испровоцирају разним догађајима, акцијама и наступима како би нас натерали на реакцију оштрије него иначе да би они имали алиби да дођу до крајњег циља,“ оцењује Деђански.
Други циљ је, додаје наш саговорник, да толико притисну Србе на КиМ да због притиска оду главом без обзира са Косова и Метохије и тако реше проблем тамошњих Срба …

„Врзино коло“

„Тиме би постигли свој циљ да тамо нема Срба, да нема Србије на КиМ а онда нема ни проблема. То су, дакле, њихова два правца ка том истом циљу. Све што раде, све што говоре је чисто фолирање. У супротном, већ сам неколико пута рекао да постоје две могућности: или да је Курти заиста најмоћнији човек, моћнији и од ЕУ и Америке који ради све по својој слободној вољи, или раде све у дослуху. Пошто не мислим да је Курти најмоћнији човек, остаје ова друга опција,“ напомиње Деђански.
Наш саговорник додаје да сви на свету знају да Србија не прави проблем у овом дијалогу, и да Србија хоће решење.
Али, истиче, из горе наведених разлога на Западу не желе ништа да ураде да би Куртија натерали да спусти лопту.
"Све то је озбиљно „врзино коло“, док чекају нас да погрешимо, што мислим да нам се неће десити, или док не доведу другу власт у Србији која би била сервилна према њима,“ закључује наш саговорник.
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је у Њујорку, где је имао важне састанке на маргинама 78. заседања Генералне скупштине УН, да понашање Куртија и његово одбијање да дође до напретка у дијалогу Београда и Притшине наилази на значајну осуду великог броја земаља чланица УН.
Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак
 - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
СРБИЈА
Приштина писала и сталним представницима у Бриселу: Смета јој Лајчак
Петер Стано - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
СРБИЈА
Стано: Нећемо коментарисати изјаве Куртија, свих 27 чланица ЕУ дају пуну подршку Лајчаку
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
СРБИЈА
Курти послао писмо у Вашингтон, Берлин, Рим и Париз: Откривено шта пише у њему
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала