- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шеф кинеске дипломатије други дан у Москви: Важан састанак са првим безбедњаком Русије

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаСекретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев и министар спољних послова Кине Ванг Ји
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев и министар спољних послова Кине Ванг Ји  - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
Пратите нас
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев и министар спољних послова Кине Ванг Ји разговарали су у Москви о сарадњи двеју земаља у војној сфери, као и о актуелним међународним питањима, саопштила је прес-служба Савета безбедности Русије.
„Посебна пажња посвећена је заједничком супротстављању мешању у унутрашња питања суверених држава. Поред тога, разговарано је о руско-кинеској војној и војно-техничкој сарадњи“, наводи се у саопштењу.
Како се додаје, стране су размениле мишљења и о главним међународним проблемима.

Истакнуто је да стварање нових блокова и линија подела у Азијско-пацифичком региону од стране Вашингтона, као и јачање присуства НАТО у Азији и у Тихом океану има за циљ поткопавање постојећег система безбедности у региону.

Такође је размотрена ситуација на Корејском полуострву и ситуација око Украјине.
Патрушев и Ји су разговарали и о сарадњи Русије и Кине у билатералном и мултилатералном формату, укључујући ШОС, БРИКС и РИК (Русија-Индија-Кина), као и о перспективама сарадње у циљу осигуравања националне и међународне безбедности.
Истакнуто је да су Русија и Кина оријентисане на „прогресиван развој и јачање билатералних односа свеобухватног партнерства и стратешке сарадње“. Констатовано је да две земље имају исте или сличне приступе кључним међународним проблемима и принципијелним питањима савременог светског поретка.
Шеф кинеске дипломатије јуче је допутовао у Москву где се састао са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом.
Председници Кине и Русије, Си Ђинпинг и Владимир Путин, на састанку у Москви - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
РУСИЈА
Путин и Си Ђинпинг се састају у октобру у Пекингу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала