- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Изнад Белгородске области уништен дрон; Из Вашингтона у Украјину стиже 10 тенкова

Пратите нас
Специјална операција Русија у Украјини иде својим током. Током ноћи, експлозије су одјекнуле у Одеси, Лавову, Харковској и Хмељницкој области. Русија чврсто држи одбрану дуж целе линије фронта.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:27 19.09.2023
Руски системи за ПВО уништили су још један украјински дрон око 21,30 часова изнад Орловске области, саопштило је руско Министарство одбране.
21:40 19.09.2023
Руски системи за противваздушну одбрану уништили су два украјинска дрона изнад Белгородске и Орловске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
20:48 19.09.2023
Изнад Шебекинског градског округа Белгородске области Русије оборен је украјински дрон, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.
20:41 19.09.2023
У оквиру новог пакета војне помоћи Кијеву вредног 400 милиона евра Немачка ће Украјини, између осталог, испоручити десетине хиљада комада муниције и двеста оклопних возила, наводи се на сајту немачког Министарства одбране.
У пакету ће бити 30 хиљада граната калибра 155 милиметара, 3,8 хиљада димних граната истог калибра, 105 хиљада граната калибра 120 милиметара различите намене, 480 противтенковских ракета АТ2, 200 оклопних возила МРАП, као и возила за поправку и спасавање и системи за уклањање мина.
На списку се налазе и зимска одећа и генератори струје и топлоте. Осим тога, Немачка, намерава да додатно испоручи Украјини противавинске тенкове „гепард“ и системе ПВО „ирис Т“.
20:28 19.09.2023
Словачка планира да утростручи производњу муниције следеће године у оквиру међународне иницијативе за подршку Украјини, изјавио је министар одбране Мартин Скленар након састанка контакт групе за Украјину у немачкој бази Рамштајн.
Он је додао да је Словачка спремна да украјинској војсци пружи обуку за деминирање. У том контексту, он је информисао о плановима земље да се придружи коалицији која ће се бавити разминирањем територије Украјине. У јулу је о стварању такве коалиције саопштио литвански министар одбране Арвидас Анушаускас.
19:58 19.09.2023
Руска војска је у уторак одбила три напада украјинских снага у области села Работино у Запорошкој области, изјавио је за Спутњик шеф запорожског покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.
Он је додао да је у току четврти напад.
Према његовим речима, украјинске снаге немају успеха. Руске снаге држе своје положаје и не дозвољавају непријатељу да пробије линију одбране.
19:30 19.09.2023
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће наставити напоре за постизање дипломатског решења сукоба у Украјини и да је спреман да пружи сваку помоћ.
„У почетку смо говорили да у овом рату неће бити ни победника ни поражених. Турска је стално позивала стране да седну за преговарачки сто. Све више ћемо настављати наше напоре да се рат оконча дипломатским путем и дијалогом на основу независности и територијалног интегритета Украјине. Спремни смо да пружимо сваку помоћ и предузмемо кораке за то“, рекао је Ердоган током говора на политичкој дебати 78. заседања Генералне скупштине УН.
Говорећи о изгледима за наставак прехрамбеног споразума, Ердоган је рекао да ће Анкара наставити да улаже напоре за његово обнављање, а „неиспуњавање свих услова прехрамбеног споразума довешће до нових криза“.
18:51 19.09.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Дњепропетровској, Кировоградској и Николајевској области Украјине.
16:49 19.09.2023
Оружане снаге Украјине и даље имају неопходне капацитете за наставак контраофанзиве, изјавио је председавајући Здруженог генералштаба америчких снага Марк Мили на конференцији за новинаре после састанка контакт групе о Украјини у Немачкој.
Он је додао да је из разговора са украјинским колегама схватио да Украјинци немају намеру да обуставе борбена дејства и током зиме.
16:26 19.09.2023
Кијев је поново покушао да нападне објекте у Русији дроном авионског типа, саопштило је Министарство одбране Русије. Како се наводи у саопштењу, дрон је уништен системима ПВО изнад Белгородске области.
16:19 19.09.2023
Украјини су потребни системи за противваздушну одбрану, на чије су испоруке фокусирани савезници, изјавио је шеф Пентагона Лојд Остин одговарајући на питање о могућности испорука ракета дугог домета Кијеву.
„Остајемо усредсређени на њихове најхитније потребе... Журили смо да обезбедимо највећи број средстава за ПВО и артиљеријских платформи... И посвећени смо да учинимо све што можемо како би они били успешни у овом конкретном тренутку“, рекао је Остин новинарима након састанка контакт групе у Немачкој.
Према његовим речима, када је упитању испорука средстава ПВО „има још много тога да се уради“.
16:07 19.09.2023
Земље међународне заједнице морају да наставе своје напоре за решавање сукоба у Украјини, чије се последице осећају у целом свету, изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутереш на отварању општеполитичких дебата 78. заседања Генералне скупштине УН.
„Не смемо да ослабимо наше напоре да радимо на постизању мира – праведног мира у складу са Повељом УН и међународним правом“, рекао је он, говорећи о сукобу у Украјини.
Он је истакао да сукоб у Украјини озбиљно утиче на све.
„Нуклеарне претње представљају ризик за све. Игнорисање глобалних споразума и конвенција смањује ниво безбедности. Глобална дипломатија је затрована, што онемогућава заједнички напредак“, истакао је генерални секретар УН.
15:32 19.09.2023
13:54 19.09.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
◾Руске снаге су за дан ликвидирале више од 175 украјинских војника у запорошком правцу;
◾ Оружане снаге Русије одбиле су три напада украјинских снага у краснолиманском правцу. Ликвидирано је до 65 украјинских војника;
◾Руска војска је у доњецком правцу одбила два напада јуришних група Оружаних снага Украјине код Мајорска и Каменке. Противник је изгубио до 225 војника;
◾Руски ПВО системи оборили су украјински Су-25 у Запорошкој области. У запорошком правцу украјинске снаге изгубиле преко 115 војника;
◾Оружане снаге Русије уништиле су три командна места 67., 100. и 109. бригаде територијалне одбране Оружаних снага Украјине;
◾Руска ПВО пресрела је 16 пројектила испаљених из вишецевних ракетних система „хајмарс“ и „ураган“. Такође је уништено 38 украјинских дронова;
◾Оружане снаге Русије уништиле су у ДНР два складишта наоружања 57. моторизоване пешадијске бригаде и 35. бригаде маринаца Оружаних снага Украјине.
13:40 19.09.2023
Украјински Су-25 оборен је у близини Новопокровке, Запорошка област. Непријатељски авион уништиле су посаде руске ПВО.
13:35 19.09.2023
Норвешка ће испоручити Украјини око 50 гусеничара транспортера НМ199 (међународна ознака М548), саопштила је Влада те земље. Како се истиче, тренутно су поменута возила на поправци. Норвешка страна поручује да ће наставити да подржава Украјину све док буде потребно.
13:34 19.09.2023
Руски системи ПВО оборили су украјински дрон изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије. Тиме је спречен покушај кијевског режима да изведе терористички напад дроновима на објекте на територији Русије.
10:16 19.09.2023
САД ће ускоро испоручити Украјини тенкове Абрамс, рекао је шеф Пентагона Лојд Остин. „Са задовољством могу да објавим да ће тенкови М1 Абрамс, које су САД раније обећале Украјини, ускоро стићи“, рекао је Остин на почетку састанка контакт групе о Украјини у Немачкој.
Кијев је раније саопштио да Украјина у блиској будућности очекује више од 10 тенкова. Сједињене Државе су обећале 31 тенк, овог типа.
10:10 19.09.2023
Механизована група Оружаних снага Украјине, која се кретала у правцу Работина, уништена је у уторак ујутру у запорошком правцу, јавио је у свом телеграм каналу вршилац дужности гувернера Запорошке области Евгеније Балицки.

"Управо сам разговарао са командом наших јединица у ореховском правцу. Данас, око пет ујутру, наши извиђачи су открили кретање непријатељских механизованих група у правцу Работина, цела колона је уништена", написао је Балицки.

10:06 19.09.2023
Украјина тражи алтернативе мрежи Старлинк за своје војне комуникације, али признаје да нема могућност да одбије услуге Спejикс-а, пише Ел Паис.
Ако сателитска мрежа Старлинк престане да ради, одбрана Украјине ће се урушити. Кијев тражи алтернативе за сателитску мрежу за своје војне комуникације. Међутим, украјинско руководство признаје да је немогуће потпуно напустити услуге СпејсИкса. Украјина очекује од америчке владе да гарантује подршку и да их не остави на цедилу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала