- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Афера тунел у Црној Гори: У пет предмета недостају докази или су компромитовани

© Фото : Flickr/Vlada Crne Gore/R. KoprivicaПремијер Црне Горе Дритан Абазовић посматра прокопан тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду.
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић посматра прокопан тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду.  - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
Пратите нас
Предсједник Вишег суда Црне Горе Борис Савић рекао је на данашњој сједници Судског савјета Црне Горе да су до сада утврдили да у пет предмета недостају докази или су компромитовани након што је откривен тунел у депоу Вишег суда у Подгорици.
"У тим предметима би могло доћи до потребе за поновним вјештачењима", навео је Савић.
Судски савјет Црне Горе данас расправља о тунелу прокопаном испод Вишег суда, и евентуалној одговорности челника те институције Бориса Савића. Сједница је заказана раније на иницијативу министра правде Марка Ковача, а присуствује јој и Савић.
Министар правде Марко Ковач каже да када је ријеч о случају “Тунел” нико не упућује да је “једина одговорност предсједника Вишег суда".
"Нити пребацује на Вас сву одговорност”, казао је Ковач.
Ковач каже да су заказале одређене институције али је, како каже, битно да се зна ко.
“Да у том смислу сви треба да будемо свјесни својих овлашћења и одговорности. Ово није позив ни на чију оставку или смјену. Указујем само на одређене чињенице које се дешавају”, казао је Ковач.
Савић каже да не прихвата и не сматра да има било какву одговорност за оно што се десило у депоу Вишег суда.
“Сматрам да је имају државни органи. Имам личну одговорност, субјективну што сам то открио”, казао је Савић.
Савић је казао да је Виши суд изузетно транспарентан у раду.
“Сигуран сам да би требало да институције бране судије у ситуацијама кад су најприземније увреде и мијешање у наш рад. Мислим да је ту изостала било каква реакција Судског савјета и удружења судија”, казао је Савић.
Члан Судског савјета Предраг Табаш сматра да су у случају “Тунел” неки други органи заказали. У том контексту сматра и да је Савићева одговорност, како каже, минорна.
“Ако би говорили о одговорности Вашој везано за архиву Вишег суда у Подгорици, та би се Ваша одговорност мјерила у промилима, а нечија би била огромна... Зна свако од нас ко је задужен за физичку безбједност”, казао је Табаш.
Истражитељи претпостављају да је тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду могао  бити коришћен за бекство неког од затвореника, ликвидације или уклањање доказа.  - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
РЕГИОН
Министар полиције Црне Горе: Идентификовани скоро сви који су копали тунел до подгоричког суда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала