- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Азербејџан наставља операцију у Карабаху, Алијев тражи од јерменске војске да положи оружје

© Sputnik / Айк Арутюнян / Уђи у базу фотографијаНагорно-Карабах
Нагорно-Карабах - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
Пратите нас
Министарство одбране Азербејџана саопштило је да успешно наставља антитерористичку операцију у Нагорно-Карабаху, док је председник земље Илхам Алијев рекао да ће операција бити обустављена након што јерменске снаге положе оружје.
„Неутралисани су борбени положаји, војна возила, артиљеријски и ракетно-противваздушни системи, станице за електронско ратовање и друга војна средства која припадају формацијама Оружаних снага Јерменије“, саопштило је Министарство одбране Азербејџана.
Војни ресор је истовремено демантовао информације које су се појавиле на јерменским налозима на друштвеним мрежама да Оружане снаге републике користе ударне дронове током операције.
У међувремену, председник земље Илхам Алијев је током телефонског разговора са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном поручио да ће Баку обуставити операцију уколико јерменски војници положе оружје, саопштила је прес-служба председника.
Алијев је истакао да је Азербејџан морао да покрене антитерористичке мере локалног карактера у региону како би спречио нове провокације Јерменије у Нагорно-Карабаху. Он је додао да се током операције онеспособљавају војни циљеви, те да мета гранатирања није цивилно становништво, ни инфраструктурни објекти.

„Алијев је саопштио да ће антитерористичка операција бити обустављена ако се положи оружје и јерменске снаге буду разоружане“, саопштила је његова администрација.

Блинкен је изразио забринутост због ситуације, позвао на прекид ватре и истакао да САД подржава директни дијалог између Бакуа и представника Јермена који живе у региону Карабаха.
Огласио се и министар спољних послова Јерменије Арарат Мирзојан који је током састанка са актуелним председником ОЕБС-а, министром спољних послова Северне Македоније Бујаром Османијем у Њујорку, позвао да се хитно покрену механизми ОЕБС-а како би се зауставио сукоб у Нагорно-Карабаху.
Министарство одбране Азербејџана у уторак је саопштило да је Баку покренуо антитерористичку операцију локалног карактера у Нагорно Карабаху ради успостављања уставног поретка.
Оклопно возило руских мировних снага у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
РУСИЈА
Руски мировњаци у Карабаху позивају на прекид ватре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала