Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Канцеларија за КиМ: Приштина жели да изазове нове тензије и кризу на терену

© AP Photo / Marjan VuceticКосовска полиција
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
Пратите нас
У циљу изазивања нових тензија и кризе на терену, јутрос је на северу Косова и Метохије ухапшено двоје Срба, очигледно као део претњи антисрпског режима из Приштине да ће Срби да пате и плате. Јасно је да је по среди ново застрашивање и уношење немира међу Србе који не желе да напусте своја вековна огњишта, саопштено је из Канцеларије за КиМ.
Они су, како се наводи, одведени у непознатом правцу, јужно од Ибра, а Канцеларија за Косово и Метохију одмах је обезбедила адвокате ухапшеним Србима који покушавају да утврде где се они налазе, јер ни породице немају подробније информације о својим најмилијима.
Прво је у Косовској Митровици ухапшен Илија Елезовић, домаћин и отац који је у тешком здравственом стању, а потом у Звечану Драган Миловић, бивши полицајац који су обојица због сукоба расељени и свој мир су пронашли на северу КиМ, да би данас били напрасно ухапшени, истиче се у саопштењу.
Све ово говори у прилог томе да тренутак њиховог привођења и новог застрашивања и прогона Срба није случајно изабран баш на дан када се одржава Генерална скупштина Уједињених нација на којој ће председник Александар Вучић бранити интересе Србије и читавој међународној заједници предочити важност поштовања међународног права и норми, али и угрожених права Срба на Косову и Метохији.
О овој серији политички мотивисаних хапшења Канцеларија за Косово и Метохију ће обавестити међународне представнике и мисије који делују на простору КиМ, јер све што приштина свакодневно ради и чини јесте у циљу изазивања нових тензија и проблема на терену, због чега не преза од бројних ескалаторних потеза којима директно прети да уруши мир на овим просторима, закључују из Канцеларије за КиМ.

Српска листа: Курти наставља са својим планом

Након данашњих хапшења на северу Косова и Метохије огласила се и Српска листа која у свом саопштењу наводи да је ово последица Куртијевог одбијања да учествује у дијалогу и да ствари на терену решава силом.
„Данас су на подручју северне Косовске Митровице и Звечана од стране Куртијевог режима на превару ухапшена двојица Срба, И.Е. и Д.М. а за двојицом се још трага по наводима албанских медија. Подсећамо да ова хапшења наших суграђана, као и пребијање младића у Грачаници долазе након Куртијевог одбијања да активно учествује у дијалогу и деескалира ситуацију на терену“, стоји у саопштењу Српске листе.
Они наводе да је ово наставак плана Аљбина Куртија и апелују на међународне представнике да спрече упаде специјалаца.
„Очигледно да Курти наставља са својим планом да насиљем и силом решава отворена политичка питања и Србе на Косову и Метохији третира као таоце у процесу преговора које може да малтретира кад год му се прохте и тиме шаље поруку Европској унији да му не могу ништа. Апелујемо на Кфор и Еулекс да најхитније спрече упаде специјалаца и друге провокације Куртијевог режима којима се угрожава мир и изазивају тензије“, закључује се у саопштењу Српске листе.
Погледајте шта је о ситуацији на Косову ексклузивно за Спутњик рекао руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко:
Тзв. косовска полиција, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
СРБИЈА
Приштина наставља да провоцира: Још два Србина ухапшена у Косовској Митровици и Звечану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала