Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Почели „Дани Српске у Србији“ /фото/

© Sputnik / Лола Ђорђевић"Дани Српске у Србији"
Дани Српске у Србији - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
Пратите нас
У Народном позоришту у Београду почела је традиционална манифестација "Дани Српске у Србији", коју је свечано отворила српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.
Отварању присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, премијер Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и други високи представници Српске академици, истакнути уметници, привредници и друге званице.

Ана Брнабић: Циљ Дана Српске јачање нераскидивих веза нашег народа

Ана Брнабић је изјавила да је циљ ове манифестације да додатно ојача нераскидиве везе српског народа са обе стране Дрине, додајући да је захваљујући председнику Србије Александру Вучићу, од 2014. године у пројекте у РС уложено више од 107 милиона евра.
"Дани Српске у Србији које обележавамо сваке године имају за циљ да нас додатно приближе, да додатно појачају нераскидиве везе нашег народа са обе стране Дрине, а ми смо у те везе уложили много", рекла је она.
Истакла је да јој је посебна част што представља председника Вучића који је, према њеним речима, више од свих уложио у српски народ где год он живео како би осетио да је Србија ту као ослонац, да брине и да ће помоћи.
"Од 2014. године када је Александар Вучић постао председник Владе Србије, а затим и 2017. године када је постао председник Србије па све до данас, ми смо у пројекте у Републици Српској уложили више од 107 милиона евра", рекла је премијерка и подсетила на неке од пројеката у које је Србија уложила.
"Прошлог месеца смо у Бањалуци одржали састанак две владе и Савет за сарадњу Републике Србије и Републике Српске када смо потписали Меморандум о изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама у Доњој Градини и у Београду, а овај важан задатак, изградња меморијалних центара нам је у самом врху приоритета будуће сарадње", истакла је Брнабић.
Додала је да је сарадња Србије и РС нешто природно и логично, као и да је заснована на међународном праву и подсетила да Дејтонски споразум пружа правни основ за неговање специјалних паралелних веза са Републиком Српском уз неговање и развијање сарадње са Босном и Херцеговином.
"Наша жеља је да градимо инфраструктурно боље повезан регион премрежен ауто путевима, брзим саобраћајницама, модерним пругама и са успостављањем савремених граничних прелаза који ће омогућавати лакши и бржи транспорт робе", рекла је премијерка.
Додала је да је визија Србије, визија Отвореног Балкана у којем нема граница за људе, робу, капитал, услуге, Балкана у оквиру кога се млади повезују, привреде сарађују и постају све конкуретније, Балкана од ког инвеститори неће зазирати, већ ће овде све више долазити.
Премијерка је на крају обраћања позвала све грађане да у периоду до 26. септембра и свечаног затварања "Дана Српске у Србији" посете неки од 15 програма које је Представништво Српске припремило за њих.
У уметничком делу свечаног отварања манифестације „Дани Српске у Србији“,кроз историју, поезију и народну музику и игру, приказан је значај и лепота српског народног идентитета.
Програми једанаесте манифестације Дани Српске у Србији, настављају се и сутра у Београду и Новом Саду, а у наредним данима и у Крагујевцу, Краљеву, Зрењанину, Крушевцу, Суботици, Сомбору, Чачку и Бајиној Башти.
Манифестација ће свечано бити затворена у уторак, 26. септембра, у Народном позоришту у Нишу.
Руководство Србије и Републике Српске на отварању манифестације Дани Српске у Србији - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
СРБИЈА
Додик: Природно је да Србија и Република Српска буду једна држава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала