- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија у УН: Данашња седница Савета безбедности о Украјини ─ спектакл

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARYАмбасадор Русије у УН Василиј Небензја
Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
Пратите нас
Данашњи састанак Савета безбедности УН о Украјини није ништа друго до спектакл, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.
„Руска Федерација не противи се учешћу председника Украјине, али то мора да се уради у складу са пословником – након говора чланица Савета безбедности УН“, рекао је Небензја.
Осим тога, Албанија је за учешће на данашњем састанку окупила велику „групу за подршку из земаља НАТО-а“, додао је дипломата.
„И свима је очигледно, барем многима, да данашњи састанак није ништа друго до спектакл“, оценио је он.
Албански премијер Еди Рама рекао је да је та одлука заснована на пракси и да наводно не крши пословник.
„Покушали сте да објасните зашто дајете предност управо украјинском председнику. Међутим, то нема никакве везе са редоследом састанка“, рекао је Небензја.
„Можемо да схватимо логику да када се овде разговарало о Сомалији, прво је говорио председник Сомалије, али је он био једини председник међу присутнима. Преседана заиста има, али је постојала одговарајућа специфична пракса везана за карактеристике региона, што се ни на који начин не тиче седнице о Украјини“, истакао је Небензја, напомињући да се данас у сали налазе председници и ван Зеленског.
Он је упозорио да ће председавање Албаније бити укаљано ако се Зеленском дозволи да први говори, што је „преседан кршења устаљене праксе у Савету у корист једне делегације“.
Не крају је председавајући ипак дозволио Зеленском да говори пред члановима Савета безбедности УН.
Албанија, која председава Саветом безбедности УН, одлучила је да украјинском председнику Владимиру Зеленском да право да говори пред члановима Савета безбедности, што је у супротности са правилима и процедурама за одржавање седнице Савета безбедности. Обично земље које нису чланице Савета безбедности говоре након што свих 15 чланица Савета безбедности да изјаве.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала