- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Уклањају се тениски терени из некадашњег Ђоковићевог спортског центра

© Sputnik / Лола ЂорђевићЦентрални терен на Дорћолу
Централни терен на Дорћолу - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
Пратите нас
Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је данас да је коначно дошло време да се заврши спомен парк браниоцима Београда на Калемегдану, онако како је замишљен пре скоро 40 година. То значи да ће три тениска терена изграђена у време док је породица Ђоковић управља спортским центром на Калемегдану, бити уклоњена.
Он је приликом представљања пројекта изградње спомен парка браниоцима Београда рекао да наши преци то заслужују.
"Налазимо се на изузетно важном историјском месту, не само за наш град већ за читав српски народ, и за целу нашу земљу. Овај споменик је направљен 1988. године у част великим херојима коју бранили наш град 1915. године, који су тад показали једну ванредну храброст, бивајући свесни да су им шансе практично никакве", рекао је Шапић, преноси Танјуг.
У оквиру радова на изградњи спомен парка биће уклоњена три тениска терена, за које, каже Шапић, Републички завод за заштиту споменика никад није дао сагласност да толико приђу споменику.
"Ја ћу увек да подржавам спорт, али морамо да направимо јасну границу, између ствари преко којих се не иде. И ко год да се тад усагласио са овим није био у праву", сматра Шапић.
Како каже, спортски центар је поново дат граду Београду на управљање, у оквиру кога ће остати објекат са 14 или 16 терена, а један део парцеле који није био коришћен биће уступљен спортском центру "Милан Гале Мушкатировић".
Шапић је подсетио да је вајар Никола Милуновић направио идејно решење овог спомен парка, да је споменик подигнут 1988. године, али да никада није приведен намени како је аутор планирао, јер никад није урађен остатак комплекса.
Према његовим речима споменик је симбол једне огромне спремности на жртву, и додао је да очекује да ће то бити место где ће градска управа и највиши државни врх одавати почаст онима који су дали животе да би бранили Београд.
"Уколико не водимо рачуна о нашој историји не можемо да рачунамо ни на добру и светлу будућност", истакао је Шапић.
Завод за заштиту споменика културе града Београда ће спроводити радове на изградњи спомен парка, а његова директорка Оливера Вучковић истакла је да је аутор споменика Милуновић предвидео како треба да изгледа партерно уређење, које никад није завршено.
"Ми сад први пут исправљамо неправду која се десила још 1988. године када је отворен споменик, на тај начин што ћемо урадити апсолутно све како је аутор предвидео", рекла је Вучковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала