- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Русија посредује: Договорен коначан прекид ватре у Нагорно Карабаху

© AP Photo / Abbas AtilayКонвој азербејџанске војске
Конвој азербејџанске војске - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
Пратите нас
Уз посредовање руских миротвораца, власти Нагорно Карабаха су прихватиле предлог о прекиду ватре од 11 сати, саопштиле су власти непризнате републике. Министарство одбране Русије потврдило је да су Азербејџан и Карабах договорили потпуни прекид ватре.

„Администрација шефа Нагорно Карабаха саопштава да је Азербејџан од 19. септембра, уз ракетне, артиљеријске и ваздушне ударе, покренуо велики напад дуж целе линије раздвајања“, преноси агенција "Арменпресс".

Како се истиче, анализа деловања Оружаних снага Азербејџана показује да је циљ био да се нанесе непоправљива штете Нагорно Карабаху и да се изврши његово распарчавање.

„У садашњој ситуацији, акције међународне заједнице за окончање рата и решавање ситуације су недовољне. Узимајући све ово у обзир, власти Републике Арцах (Карабаха) прихватају предлог команде руске мировне мисије о прекиду ватре", наводи се у саопштењу власти Карабаха.

Министарство одбране Азербејџана је такође саопштило да обуставља антитерористичку операцију. Како се истиче, разоружавање јерменских јединица у Карабаху, повлачење јерменских јединица се врши у координацији са руским мировњацима. Јерменске формације ће морати да предају оружје и тешку технику.
Премијер Јерменије Никол Пашињан у обраћању нацији изјавио је да Јереван прима к знању изјаву Бакуа о Карабаху.
Он је додао да Јерменија није учествовала у преговорима између Азербејџана и Нагорно Карабаха. Према његовим речима, Јереван не разуме клаузуле у тексту данашњег саопштења о „повлачењу јерменских оружаних снага“ из Карабаха. Он је изразио наду да ће мировни контингент Русије у пуној мери реализовати своје обавезе на Карабаху.

Огласило се руско Министарство одбране

Министарство одбране Русије потврдило је да су Азербејџан и Нагорно Карабах, уз посредовање руских мировњака, договорили потпуни прекид ватре.

„Посредовањем команде руског мировног контингента између азербејџанске стране и представника Нагорно Карабаха постигнут је договор о потпуном прекиду борбених дејстава. Имплементација поменутих договора биће спроведена у координацији са командом руског мировног контингента“, саопштио је руски војни ресор.

Министарство одбране Азербејџана у уторак је саопштило да је Баку покренуо антитерористичку операцију локалног карактера у Нагорно Карабаху ради успостављања уставног поретка.
Прошле године Јереван и Баку су уз посредовање Русије, САД и ЕУ почели преговоре о будућем мировном споразуму. Крајем маја ове године премијер Јерменије Никола Пашињан је изјавио да је Јереван спреман да призна суверенитет Азербејџана у совјетским границама, односно, заједно са Карабахом.
Руски председник Владимир Путин је у септембру указао да је јерменско руководство, практично, признало суверенитет Азербејџана над Карабахом. Азербјеџански лидер Илхам Алијев је рекао да Азербејџан и Јерменија могу да потпишу мировни споразум до краја године ако Јереван не промени своју позицију.
У емисији „Мој поглед на Русију“ сазнајте више о чему се разговарало на тајном Путиновом састанку који је уплашио Запад:
Руски мировњаци чисте терен од мина у Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
РУСИЈА
Руски мировњаци евакуисали више од 2.000 људи из опасних подручја Карабаха
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала