Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Тражићемо хитну седницу СБ УН због ситуације на КиМ, ако одбију - то је сигнал /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Београд тражити заказивање хитне седнице Савета безбедности Уједињених нација поводом ситуације на Косову и Метохији.
"Радимо на томе. Сагледавамо све могућности и свакако ћемо је тражити. Видећемо ког датума ће бити седница о извештају УНМИК-а, па ћемо ми да тражимо у неком другом тренутку", рекао је Вучић приликом обраћања новинарима у Њујорку где заседа Генерална скупштина Уједињених нација.
Додао је да ће и одбијање да се организује хитна седница СБ УН "бити неки сигнал".
"Сити смо више те двостране кривице јер је очигледно ко је овде крив. Јасно је то и онима који подржавају такво понашање Куртија. Више не могу да се крију иза тога говорећи да су Срби једнако криви", поручио је Вучић.
Навео је да је захтеву за одржавање хитне седнице СБ УН разговарао са министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије Миланом Мојсиловићем, као и да ће о тој теми разговарати и за викенд, након чега ће бити донета коначна одлука.
Вучић је казао да се воде интензивни разговори са међунароним представницима о КиМ због последњих догађаја у јужној српској покрајини, због новог хапшења тројице Срба.
"Због хапшења Елезовића, Миловића и Костића и сада је сасвим јасно да после претње да ће Срби да пате и плате, Курти је кренуо у једну од последњих операција у широј акцији етиничког чисћења српског народа са КиМ. Предузимамо све што је у нашој моћи и желимо да искористимо сва дипломатска средства и сва политичка средства", поручио је Вучић.
Он је позвао међународну заједницу да реагује на хапшења Срба на КиМ.
"Добро знамо шта нам је посао и какав нам је посао у заштити интереса нашег народа. Позивамо све међународне представнике да реагују и да ураде све што је у њиховој моћи да Срби могу да опстану на територији КиМ и да људи који никоме нису ништа криви буду пуштени својим кућама у најкраћем могућем року", поручио је Вучић.
Каже да је о томе и о ситуацији на КиМ обавестио и шпанског премијера Педра Санчеза који је, како је рекао, велики пријатељ Србије.
Додаје да је поново разговарао и са председником Европског савета Шарлом Мишелом, као и са многим представницима ЕУ.
Истакао је да се нада и жели да верује да ће они "добро разумети наше поруке".
"Припремамо се за сутрашњи наступ у УН, такође имаћемо много билатералних састанака и сада усклађујемо термине са кинеским потпредседником и корејским председником. То су важни састанци за нашу земљу, али ћу први пут од Кинеза тражити да ми кажу, осим генералног погледа на ситуацију на КиМ, да ли можемо да очекујемо ширу подршку Кине. У складу са тим донећемо одлуку, јер ми би треблао да половином октобра имамо регуларну седницу о КиМ везано за Унмик. Бројимо сада чланице СБ УН, потребно нам је девет да их имамо на својој страни да бисмо могли да закажемо ако имамо хитне потребе", навео је Вучић.
Додао је да ће Београд у сваком случају реаговати у складу са својим инетерсима.
"И никоме нећемо дозволити да за дан, два или три заврши посао као негде другде. Бићете обавештени рано ујутро пошто ћемо имати веома значајне састанке", истакао је Вучић.

"Мој говор пред Генералном скупштином УН многима се неће допасти"

Председник Србије је казао да ће принципи међународног јавног права и Косово и Метохија бити главне теме говора који ће сутра одржати пред Уједињеним нацијама, наводећи да није сигуран да ће се његов говор било коме свидети.
"Као неко ко је дуго у овом послу и ветеран, желим да оставим печат и тим говором и молим грађане да га послушају. Биће после пет по српском времену. Говорићу чињенице, истину и верујем да се неће допасти многима", рекао је Вучић.
Он је истакао и да када се бирају чињенице и истина са једне стране и хоће ли се то некоме допасти он бира ово прво.
Рекао је да ће можда и говорити дуже од предвиђених 15 минута и да неће дозволити да га прекину.
"Нисам сигуран да ће било коме да се свиди због лицемерја у свету", рекао је Вучић и истакао да постоје принципи ако се усвајају и примењују у свакој ситуацији.
"Ако то не радите, онда то нису принципи, већ их користите у складу са потребама", указао је Вучић.
Он је рекао да ако се каже да је територијални интегритет највиши принцип у међународном праву, како се онда крши повеља УН и Резолуција 12 44.
"Ту нема принципа. Ми тражимо да оно што се поштује у Украјини важи и код нас, а то је територијални интегритет Србије", рекао је Вучић и приметио да су само за Србију супротни принципи.
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
СРБИЈА
Вучић дао налог о процедури за сазивање хитне седнице Савета безбедности о КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала