- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зближавање Русије и Ирана - „трн у оку“ Сједињених Држава

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаСастанак руских и иранских војних званичника у Москви
Састанак руских и иранских војних званичника у Москви - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
Пратите нас
Русија и Иран јачају стратешко партнерство у сектору одбране, а зближавање две земље је „трн у оку“ Сједињеним Америчким Државама и њиховим савезницима. Та сарадња Москве и Техерана заснована је на жељи две државе да воде мултиполарну политику и да се одупру америчком хегемонизму.
Руски министар одбране Сергеј Шојгу, који борави у Техерану где је дочекан уз војне почасти, изјавио је да Русија и Иран планирају јачање стратешког партнерства у области одбране. Истакао је и да је циљ Москве и Ирана да спроведу низ планираних заједничких активности, упркос, како је навео, противљењу САД и њихових западних савезника.
Шојгу је рекао да санкције међународне заједнице према Русији и Ирану нису дале резултате и да су бескорисне и изразио је спремност за даље заједничке акције Русије и Ирана у области јачања стабилности и безбедности на Блиском истоку.

„Имам осећај у Сједињеним Државама не постоје стручњаци за источна питања. Американци се на Истоку понашају као слон у стакларској радњи. Посвађали су се са свима, покушавају да наметну неке своје вредности људима различитих вера и култура, а то се никоме не свиђа. Када би се САД понашале опрезније, односно када би се ослањале на обострано корисну сарадњу и не би вршиле притисак на земље Блиског истока, онда би Блиски исток данас одржавао односе са Сједињеним Државама и Иран би то подржао“, каже руски експерт Олег Глазунов.

У прилог томе да амерички утицај опада на Блиском истоку показује и прошлогодишња анкета коју је у 14 арапских земаља спровео Арапски центар за истраживање и политичке студије из Дохе, по којој 78 одсто анкетираних сматра да су САД највећи извор претњи и нестабилности у региону.
„Непромишљена и, рекао бих, глупа политика Трампове и Бајденове администрације води ка томе да утицај САД на Блиском истоку бледи. Сви почињу више да се оријентишу на Кину, на Русију, али не и на САД. Стога, ако САД у блиској будућности не промене своју политику према Блиском истоку потпуно ће га изгубити“, истиче експерт.
© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаРуски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је у Техерану да Русија и Иран планирају јачање стратешког партнерства у области одбране
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу  - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је у Техерану да Русија и Иран планирају јачање стратешког партнерства у области одбране

Иран заинтересован за руске ПВО системе

Последњих месеци Вашингтон је више пута изражавао забринутост због јачања веза између Русије и Ирана, две земље које су под строгим западним санкцијама.
Кијев и Вашингтон су тврдили да Техеран испоручује Москви беспилотне летелице „Шахед" за употребу у Украјини, али је Иран одбацио такве оптужбе, док је Москва такве тврдње назвала лажним, наводећи да се тема куповине иранских дронова од стране Русије намерно потенцирала у америчким медијима.
На питање шта се конкретно може очекивати од Шојгуове посете Техерану, Глазинов каже „војне договоре и војне споразуме“. Он истиче да је сарадња две земље заснована на заједничким интересима.
„Русија је увек сарађивала на равноправним партнерским односима, који ће бити обострано корисни. Русија је увек тежила томе да и друге земље од те сарадње имају корист, док су САД водиле колонијалну политику, све су узимале, а ништа заузврат нису давале“, каже експерт.
Иран је редован учесник Међународних војних игара које је пре неколико година покренуо министар Шојгу, а такође две земље одржавају и заједничке војне вежбе.
Споразум о војно-техничкој сарадњи Русије и Ирана обновљен је током прве посете Сергеја Шојгуа Техерану 2015. године, а већ следеће године Ирану је испоручен руски систем С-300.
Војно-техничка сарадња Русије и Ирана и данас јача на обострано задовољство, а Глазунов наводи да су Иранци посебно заинтересовани за руске системе противваздуше одбране.
„Ми имамо ПВО системе С-300, чак и С-400, који су бољи од америчког система ‘Патриот’. Генерално, амерички ‘Патриот’ је застарео. Поређења ради, он штити одређени објекат, а наши С-300 и С-400 штите цео рејон од ракета, авиона... Наша средства ПВО су најбоља на свету. Дакле, Иран купује системе противваздушне одбране“, каже Глазунов.
Руски министар одбране је са иранским војним врхом разговарао о билетералној сарадњи, као и о ситуацији у Нагорно-Карабаху, Сирији и Авганистану, као и низу других питања.
Шојгу је посетио и изложбу наоружања у Техерану и упознао се са ракетним наоружањем, дроновима, као и системима противваздушне одбране иранске производње.
Пројектили Sadid-345 испред тешких беспилотних летелица Shahed-121 и Shahed-129 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2023
СВЕТ
Ирански генерал: Западне и европске земље желе да купе наше беспилотне летелице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала