- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички конгресмен затражио од Пентагона информацију о финансирању нациста „Азова“

© Sputnik / Евгений Котенко / Уђи у базу фотографијаВојници батаљона "Азов" полажу заклетву у Кијеву
Војници батаљона Азов полажу заклетву у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
Амерички конгресмен Пол Госар упутио је писмо државном секретару Ентонију Блинкену и директору Пентагона Лојду Остину у коме је изразио забринутост да би америчка помоћ Украјини, кршећи закон, могла да иде националистичком батаљону „Азов“ (терористичка организација забрањена у Русији) и затражио објашњење по овом питању.
Републикански конгресмен из Аризоне у писму, у које је Спутњик имао увид, наводи да су припадници „Азова“ инкорпорирани у оружане снаге и националну гарду Украјине, а такође су створили и посебне оружане формације као што су специјална јединица „Кракен“ или 3. посебна јуришна бригада.
„Батаљони и паравојне снаге ‘Азова’ и даље постоје и укључене су у оружане снаге и националну гарду Украјине. На тај начин, свака америчка помоћ упућена Украјини, кршећи закон, иде овом нацистичком батаљону. За Сједињене Америчке Државе је неморално и противзаконито да шаљу новац нацистичком режиму“, написао је Госар.
„Паравојне формације ‘Азова’ остају нацистичке формације, чак и када промене називе“, оценио је он.
У Сједињеним Америчким Државама постоји забрана пружања помоћи „Азову“ због нацистичке природе његове идеологије и деловања, али је још пролетос „Вашингтон пост“ цитирао извор у Стејт департменту који је признао да ово правило нема практичног ефекта.
Госар је, такође, упитао Блинкена и Остина колико су америчке помоћи добиле формације „Азова“, укључујући и преко украјинске војске или националне гарде, да ли су украјинске власти предавале „азовцима“ америчку помоћ, да ли постоје механизми за спровођење забране пружања помоћи „Азову“ и структурама повезаним са њим, да ли су од САД помоћ добијали „Кракен“ и 3. посебна јуришна бригада.
„Већ је довољно лоше што савезна влада свесно даје милијарде долара ауторитарном и корумпираном режиму у Кијеву. Много је горе што Украјина, можда, заварава амерички народ злоупотребом техничких детаља федералног закона како би неонацистима обезбедила војну помоћ“, написао је конгресмен.
Он је тражио да му се у писаном виду одговори до 20. октобра.
Батаљон Азов - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2023
РУСИЈА
Зашто амерички и западни медији избегавају да осуде везе Украјине са неонацизмом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала