- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

БРИКС подржава реформу СБ УН: Бразил, Индија и Јужна Африка да се прикључе организацији

© AP PhotoСБ УН
СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
Министри спољних послова земаља БРИКС подржали су идеју о реформи УН и Савета безбедности, као и тежње земаља у развоју из Африке, Азије и Латинске Америке, укључујући Бразил, Индију и Јужноафричку Републику, да играју значајнију улогу у међународним односима као и поменутим организацијама.
Министарски састанак земаља БРИКС-а одржан је на маргинама 78. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

„Министри су подржали свеобухватну реформу Уједињених нација, укључујући Савет безбедности организације, а циљ је да постане демократичнији, репрезентативнији, ефикаснији и делотворнији као и да се повећа заступљеност земаља у развоју у свим категоријама чланства у Савету како би могао на одговарајући начин да одговори на актуелне глобалне изазове“, наводи се у саопштењу објављеном након састанка.

Шефови дипломатије чланица БРИКС такође су изразили пуну подршку председавању Русије у организацији које ће почети 1. јануара 2024. године.
Подсећамо, Савет безбедности УН тренутно има пет сталних чланица: Русију, Велику Британију, Кину, САД и Француску. Свака од ових земаља има право вета. Десет чланица Савета, изабраних по географској основи, имају статус несталних чланова.
Представници америчке администрације су више пута говорили о потреби реформе Савета безбедности УН. САД подржавају давање Индији статуса сталне чланице у Савету безбедности УН. Поред тога, према писању Дејли Телеграфа, САД би желеле да виде и Немачку и Јапан у реформисаном Савету безбедности.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да Русија посебно истиче Индију и Бразил као достојне кандидате за стално чланство у Савету безбедности УН уз обавезно присуство неке од афричких држава.
У Њујорку се од 19. до 26. септембра одржава недеља на високом нивоу Генералне скупштине УН. Руску делегацију предводи министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
СВЕТ
И Русија и САД за проширење Савета безбедности, спорно само – како
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала