- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Емир Кустурица гост Школе филмске критике у Русији

© Sputnik / Лола ЂорђевићЕмир Кустурица говори на вечери посвећеној Матији Бећковићу у Руском дому
Емир Кустурица говори на вечери посвећеној Матији Бећковићу у Руском дому - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
Прослављени режисер Емир Кустурица биће гост Школе филмске критике у Јасној Пољани, месту у Русији у ком је рођен чувени писац Лав Николајевич Толстој.
Учесници Школе филмске критике у Јасној Пољани имаће прилике да учествују у радионицама Емира Кустурице и писца Јевгенија Водолазкина, присуствују предавањима и дискусијама познатих продуцената, новинара, сценариста и филмских критичара – Јегора Москвитина, Ивана Кудрјавцева, Никите Кравцова, Всеволода Коршунова и Вјачеслава Марусенкова,те погледају најзначајније филмове светске кинематографије и о њима разговарају са стручњацима.
„Веома ми је драго што ћу учествовати у раду прве Школе филмске критике у Јасној Пољани. Филмска критика нам помаже да разумемо како биоскоп функционише, како утиче на гледаоца, које идеје и емоције преноси. Руска кинематографија има своје карактеристике и богату историју. Радо ћу поделити своје искуство и знање са младима који су заинтересовани за ову тему“, рекао је Емир Кустурица.
Владимир Толстој, саветник председника Русије Владимира Путина и потомак Лава Николајевича Толстоја, рекао је како не сумња да ће комуникација са Кустурицом бити непроцењиво искуство за све полазнике Школе.
„Учешће Емира Кустурице, упечатљиве, харизматичне личности, оригиналног, „култног” редитеља, велики је успех за прву Школу филмске критике“, рекао је Владимир Толстој.
Школа филмске критике биће одржана у Јасној Пољани од 19. до 23. октобра 2023. уз подршку Председничког фонда за културне иницијативе, Музеја ,,Лав Николајевич Толстој“ и канала ,,КиноТВ“, саопштено је из Руског дома у Београду.
Шта је Емир Кустурица рекао о мултиполарном свету, самиту БРИКС-а, ширењу те организације, погледајте у 71. епизоди серијала „Мој живот“, који Кустурица снима за Спутњик
Отварање фестивала Кустендорф класик - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
КУЛТУРА
Кустурица: Културна традиција Русије добила отказ од Запада, а овде нашла уточиште
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала