- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

НАТО све агресивнији: Москва упозорава на ризик од ескалације због маневара код руских граница

© AP Photo / Steven GovernoВојне вежбе НАТО-а
Војне вежбе НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
НАТО не крије да током војних вежби изводи акције за одбијање потенцијалног напада из Русије, саопштило је Министарство спољних послова Русије за Спутњик.
„НАТО непрекидно повећава размере својих војних вежби током последњих деценија. Оне су све провокативније и агресивније. Намерно се одржавају углавном у близини руских граница“, оцењује Министарство спољних послова.
Због тога вишеструко расте ризик од заоштравања ситуације.

„Хтели бисмо да истакнемо да услед маневара Алијансе у непосредној близини руских граница, ваздушног и морског простора, вишеструко расте ризик од ненамерних инцидената и погоршања ситуације. У актуелним условима константне ескалације напетости од стране НАТО-а, опасност да такви случајеви нехотице прерасту у оружани сукоб изузетно је велика“, поручују руске дипломате.

Војне вежбе„Стедфаст дефендер“ које су, према доступним информацијама, планиране за пролеће 2024. године, истовремено ће обухватити територију неколико европских земаља. Планирано је да се ангажује преко 40.000 војника, подсећају из Министарства.
Такође, као и све остале вежбе из серије „Дифендер“, и поменути маневри предвиђају пребацивање америчких јединица и војне технике у Европу и развој одговарајуће логистике.
Раније је објављено да НАТО планира да у пролеће 2024. у Немачкој, Пољској и балтичким земљама одржи највеће војне вежбе од времена Хладног рата како би увежбао дејства за „одбијање“ наводног „руског напада“.
НАТО маневри - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2023
РУСИЈА
Под маском војних вежби спремају диверзије против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала