- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ђоковић у новој мисији са два циља: „Или не виде или заташкавају проблем“

© Sputnik / Лола ЂорђевићНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић, не само да је најбољи тенисер свих времена, већ је и личност која уме да укаже на аномалије, не само у свом спорту, већ и у целокупном друштву, а један од њих је и растући утицај спортских кладионица.
Ђоковић је себи дао нову мисију, да укаже на проблематичну природу кладионица које утичу и на спорт и на друштво.
Циљеви су, јасно је из свега реченог, да учесници у тениском спорту добио део колача од кладионичарске добити, али и да се погледа у будућност и размисли у каквим околностима расту деца.
„Кладионице зарађују стотине милиона долара, можда и милијарде од тениса. Дакле, ту је огромна вредност. А онда многе заинтересоване стране у тениском екосистему такође имају користи од тога кроз тај договор о подацима. Али играчи добијају краћи крај штапа, буквално мрвице или ништа“, рекао је Ђоковић.
Новак је идеју да се говори о проблему пласирао кроз своју организацију ПТПА, али је истакао да се и раније бавио тиме.
„Бити у Савету играча АТП, знате, скоро деценију, кад год бисмо се позабавили овом темом, оно што би нормално испливало у дискусију је интегритет, зар не? Као, морамо се борити да осигурамо да наш спорт остане чист. Морамо да будемо сигурни да играчи не варају и да се не кладе, да не компромитују турнире и слично. Наравно, подржавам то, али постоји нека врста психолошке игре, усредсредите се на то и немојте заправо говорити о главном питању ког ми играчи треба да будемо свесни“, истакао је Ђоковић.
И то није први пут да Новак говори о проблему клађења.
„Имате новац, пажњу, славу, то отвара многа врата, али постоји и друга страна. Жао ми је што је спорт постао бизнис, то је код нас изражено – мада и другде – а то су кладионице. Оне су на сваком ћошку, као некада пекаре. Постале су део живота, много људи се клади на спорт, ставља себе и финансијску ситуацију своје породице у ризик кладећи се на тениски меч или на кошаркашку, фудбалску утакмицу“, навео је Ђоковић током УС Опена.
Осврнуо се Новак и на утицај кладионица на спорт.
„Мислим да су кладионице утицале на то да има више тензије, тај темпо да се сада свакодневно кладе људи, да је то на сваком кораку. То није било у толикој мери када сам почињао да се бавим тенисом. Ако не прође како треба, спортисти добијају претње, критике и ужасно велике притиске трпе. Када људи немају пара, када су у незавидној ситуацији…“
И кључно у свему је – регулативе морају да постоје.
„Ми спортисти зарађујемо много и не би смели ништа да причамо. Ако се отвори ова тема, кажу ми: ’Шта ти имаш нешто да причаш, ти си мултимилионер?’. Вероватно ћу добити критику, што као богаташ причам о томе. Мислим да ће се многи спортисти сложити са мном. Кладионице су на свакој телевизији, доминантне су, најбржи начин да се заради новац. Или се не види проблем или се заташкава проблем, игнорише. Мислим да је ово друго људи су свесни, али игноришу. Држава не ради на томе да то регулише, да се нађе прихватљивији модел за друштво, за омладину, за спорт. Морамо да се запитамо у каквој околини ће наша деца да расту“, истакао је Ђоковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала