- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нови планови отплате стамбених кредита пре доспећа октобарске рате

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/NMedjedov / Народна банка Србије
Народна банка Србије - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
Привремени застој даљег раста каматне стопе, односно њено умањење код стамбених кредита с променљивом номиналном каматном стопом, ограничење каматних стопа код новоодобрених стамбених кредита и могућност превремене отплате стамбених кредита без накнаде, мере су које су прописане недавном одлуком НБС о стамбеним кредитима физичким лицима.
Како је директор Одељења за развој у Сектору за контролу пословања банака Марија Угрчић објаснила у видео рубрици "Корисно је да знате" објављеној на сајту НБС, привремени застој даљег раста каматне стопе, односно њено умањење односи се на прве стамбене кредите одобрене с променљивом номиналном каматном стопом у износу до 200.000 евра.
Навела је и да су банке дужне да корисницима стамбених кредита доставе нове планове отплате са умањеном каматном стопом, што ће, како је истакла, бити урађено најкасније пет дана пре доспећа октобарске рате стамбеног кредита.
Када је реч о кредитима који су одобрени пре 13. септембра, када је одлука Народне банке ступила на снагу, банке су, према њеним речима, обавезне да примене привремени застој на раст уговорене променљиве номиналне каматне стопе, односно да умање ову каматну стопу поштујући одређена правила.
Прво правило јесте да номинална каматна стопа не може бити већа од 4,08 одсто а изузетно, у случају да је стамбени кредит одобрен дужнику од 31. јула ове године до 15. септембра, а у тренутку закључења уговора о кредиту номинална каматна стопа била већа од 4,08 одсто, номинална каматна стопа за тај кредит не може бити већа од номиналне каматне стопе из плана отплате који је дужник добио када је закључивао уговор о кредиту
"У свим другим случајевима и на ове кредите примењује се ограничење номиналне каматне стопе од 4,08 одсто", навела Угрчић.
Она је појаснила да се ова правила примењују на дужнике који користе први стамбени кредит ако тренутно имају више стамбених кредита у једној банци.
"То значи да се, ако корисник има само један стамбени кредит у овом тренутку, тај кредит сматра првим кредитом, тако да за примену ове мере није релевантно да ли је корисник стамбеног кредита у неком претходном периоду већ имао одобрен стамбени кредит, који је у међувремену отплатио или га рефинансирао”, истакла је Угрчић.
Навела је да је овим дужницима привремено ограничен раст номиналне каматне стопе за наредних 15 месеци, почев од октобарске рате, и да банка неће имати право да од дужника потражује разлику у камати услед примене ове одлуке.
„Битно је истаћи и да је каматна стопа ограничена само у погледу њеног даљег раста, док ће банке, у случају да се у току примене одлуке снизе променљиве каматне стопе, бити у обавези да ускладе износ рате у складу са закљученим уговором о стамбеном кредиту”, рекла је Марија Угрчић.
Када је реч о стамбеним кредитима који се одобравају након што је одлука ступила на снагу, а у периоду њене примене, напоменула је да су одлуком такође прописана одређена ограничења за банке.
"Наиме, код стамбених кредита с променљивом каматном стопом банка је дужна да фиксни део номиналне каматне стопе, маржа банке, утврди у проценту који није вечи од 1,1 одсто до 31. децембра следеће године, а након тог периода у проценту који буде утврђен уговором о том кредиту, док код стамбених кредита с фиксном каматном стопом банка може одобравати стамбени кредит уз номиналну каматну стопу до 5,03 одсто," нагласила је Угрчић.
Подсетила је и да је поред ових привремених мера, НБС овом одлуком прописала још једну могућност а то је да сви корисници стамбених кредита, без обзира на износ кредита и да ли је реч о првом кредиту, укључујући и кориснике с фиксном каматном стопом, могу превремено отплатити кредит без обавезе да плате накнаду за превремену отплату.
Ова накнада код кредита закључених након 5. децембра 2011. године износи до један одсто, а код кредита закључених пре овог датума је често и већа.
Превремено се може отплатити део кредита или сав преостали кредит, превремена отплата се реализује на захтев корисника код банке, а ова могућност се такође може искористити до краја 2024. године.
Банке су, истакла је Угрчић, дужне да предвиђене мере спроведу по аутоматизму, те дужници овим поводом не морају да контактирају своју банку нити да подносе било какве захтеве за примену ових мера.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала