- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Правилник о хитном обавештавању јавности о нестанку малолетника ступио на снагу

© Фото : Спутњику уступио Центар за несталу и злостављану децуНакон активирања система у 96 одсто случајева нестало дете се пронађе у првим сатима након нестанка.
Након активирања система у 96 одсто случајева нестало дете се пронађе у првим сатима након нестанка. - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
Правилник Регулаторног тела за електронске медије, по ком пружалац медијске услуге, по пријему информације упућене од стране министарства, без одлагања објављује (емитује) обавештење о нестанку малолетног лица, ступио је данас на снагу.
У поменутом правилнику стоји да је пружалац медијске услуге дужан да објави (емитује) информацију о нестанку малолетног лица у трајању од најмање 20 секунди, у неизмењеном облику и идентичној садржини у којој му је достављена од стране надлежног министарства.
Пружалац медијске услуге дужан је да обавештење објављује (емитује) у наредних 48 сати и то у првих осам сати од тренутка достављања обавештења на сваких 30 минута, а после тога на сваких 60 минута.
Након истека рока од 48 сати од првог објављивања престаје обавеза даљег објављивања обавештења, преноси Танјуг.
По пријему информације упућене од стране надлежног министарства да је нестало малолетно лице пронађено, пружалац медијске услуге, без одлагања прекида објављивање (емитовање) обавештења о несталом малолетном лицу и пре истека рока, обавештавајући јавност да је лице пронађено.
Истовремено са прекидом објављивања (емитовања) обавештења о несталом малолетном лицу, а у циљу заштите податка о личности малолетног лица, пружалац медијске услуге дужан је да, без одлагања, обрише све податке из обавештења о несталом малолетном лицу.
Савет Регулаторног тела за електронске медије, на седници одржаној 6. септембра ове године донео је Правилник о хитном обавештавању јавности о нестанку малолетног лица којим се ближе уређује начин испуњавања обавеза пружалаца медијских услуга у вези са начином објављивања (емитовања) програмског садржаја који за предмет има хитно обавештавање јавности о нестанку малолетног лица, а у циљу прикупљања информација које могу помоћи у спровођењу мера трагања за малолетним лицем и његовом проналаску.
Правилник је објављен у Службеном гласнику 12. септембра, а како је наведено ступа на снагу осам дана од те објаве.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала