- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Бићемо спремни ако Америка одлучи да Кијеву испоручи оружје дугог домета

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаСпецијална војна операција руске војске у Украјини
Специјална војна операција руске војске у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
Шеф комитета Државне думе за одбрану Андреј Картаполов саопштио је да ће Американци највероватније испоручити украјинској војсци оружје дугог домета, али да је Русија спремна за тај сценарио.

„Ако им испоруче, а Американци ће највероватније испоручити украјинској војсци оружје већег домета, она ће и њега употребити. Али ми смо спремни за то, знамо о чему се ради, одакле ће се све то користити и наносимо превентивне ударе“, рекао је Картаполов.

Руски ловци без конкуренције

Страни ловци „мираж 2000“ и Ф-16, које би могао да добије Кијев, неће моћи да парирају савременим руским ловцима у ваздушној бици, рекао је Картаполов.

„Сада је на реду 'мираж'. Као платформа – да, способан је да извршава задатке, има девет подвесних тачака. Али као противним нашим модерним ловцима у ваздушној бици – 'мираж' нема апсолутно никакве шансе. Одговорно вам тврдим. Ф-16 би отприлике имао сличан резултат, рекао је он за телевизију „Русија 24“.

Он је истакао да је амерички ловац Ф-16 прилично тежак и захтеван за одржавање.
Подсећамо, раније је француски портал „Интелиџенс онлајн“ саопштио да су Кијев и Париз близу склапања споразума о испоруци француских ловаца „мираж 2000“ украјинској војсци.
Претходно је портпарол Пентагона Патрик Рајдер рекао да ће у бази у Аризони у октобру почети обука украјинских пилота да управљају ловцима Ф-16.
Русија је раније послала ноту земљама НАТО-а због испорука оружја Кијеву. Министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да су САД и НАТО директно укључени у сукоб у Украјини – не само путем испоруке оружја, него и обучавањем војника у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама.
Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
Специјална операција у Украјини
„Свакако ћете то урадити“: Украјински министар љутито одбрусио Аналени Бербок због ракета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала