- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Чије хале пуне српски клубови

© Фото : АБА лига / Драгана СтјепановићТрофеј АБА Суперкуп
Трофеј АБА Суперкуп - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
Пратите нас
Нова сезона није поштено почела, а већ видимо како ће се ствари кретати. Када играју Партизан и Црвена звезда дворане ће бити добро испуњене, небитно да ли говоримо о Подгорици, Сплиту или Задру, а када не играју... Па, нису то сцене за похвалу у добром делу случаја.
Последњи пример је АБА Суперкуп који се одржао у Подгорици.
Тему је започео тренер Плавих Петар Мијовић који је изразио незадовољство чињеницом да је усред главног града Црне Горе већу подршку имао Партизан, него Будућност.
„Партизан је био ту ова три дана, две-три хиљаде људи га је гледало – Балша Копривица промаши пет везаних слободних бацања и ту је аплауз целе дворане. И ти људи нису дошли с Марса или из Краљева, Ваљева, Пожаревца и Београда, већ су то људи одавде. Али, желим, без обзира на састав и ко је тренер, да се навија за 'плаво-беле' и Будућност. Дође се и погледа тај тим, а не да се звижди на четврто промашено бацање. Чинимо све да ту публику вратимо, надам се ће од првог кола против Задра то да се склопи. Будућност са њима и без њих није исти тим", нагласио је Мијовић.
Овакав тренд је све јаснији како која година пролази.
Партизан је традиционално екипа са највећом подршком на Јадрану, Црвена звезда има подршку свуда по региону и заиста квалитет те две евролигашке екипе привлачи пажњу.
Виђали смо како су дворане испуњене и када ова два клуба играју у Сплиту, Задру, Загребу, Подгорици, а и у Лакташима и свуда где изађу на паркет.
С тим у вези, а у виду свега што се дешава у и око АБА лиге, није без основа жеља КСС-а да у АБА лиги не буде ограничен број клубова из једне земље.
Очигледно је да српски клубови доприносе највише, играју најбоље (финале Партизан – Звезда), као и да привлаче највише пажње.
„Како сте већ упознати, клубови из Србије који играју Прву АБА лигу су већ неколико пута покретали ово питање, али нису наилазили на разумевање. Сматрамо да је ово једини начин да се испоштује спортски резултат и да терен буде једино мерило за играње у Првој АБА лиги. Повећањем броја клубова из једне земље на шест или укидањем границе би се подигао и квалитет кошарке у целом региону и свим земљама учесницама“, стоји у допису КЛС који је стигао на адресу АБА лиге.
Важно запажање целокупне ситуације имао је и селектор Србије Светислав Кари Пешић. Он предвиђа да ће Партизан и Звезда добити лиценце за Евролигу.
Шта ће онда бити са АБА лигом?
„Највероватније, оно што ће се десити идуће године или за две године, вероватно ће Црвена звезда и Партизан добити позивницу за Евролигу, а после тога ће постати сувласници такмичења. То ће се 100 одсто десити. Шта ћемо онда? Ми не треба да играмо АБА лигу. Не да укинемо. Него ми морамо да се вратимо тамо где припадамо. Значи, ми морамо да имамо професионалну српску лигу. И то одмах, сада, одмах. Одмах сада, на крају овог олимпијског циклуса. Да, оног тренутка када Црвена звезда и Партизан дефинитивно добију сигурност да ће сваке године играти Евролигу као, на пример, литвански клубови“, рекао је Пешић.
И док српски клубови пуне дворане где год да се појаве, Цибона је званично упала у стечај.
Сликовито...
Српски кошаркаш Владимир Штимац - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
СПОРТ
Штимац посетио Симанића: „Боришу не смемо да заборавимо никада!“ /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала