- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Велико откриће: Елемент кључан за живот пронађен на Јупитеровом месецу Европа

© Wikipedia / NASA / Jet Propulsion Lab-Caltech / SETI Institute/Public domainЈупитеров месец Европа
Јупитеров месец Европа - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
Пратите нас
Свемирски телескоп „Џејмс Веб“ пронашао је доказ о присутности кључног елемента за развој живота на Јупитеровом месецу Европи, - угљен-диоксида у океану испод ледене површине тог сателита.
Подземни океан Европе највероватније садржи значајне количине угљен-диоксида, кључног елемента за живот, утврдиле су две групе научника анализирајући податке са телескопа „Џејмс Веб“.
Обе научне студије које то показују објављене су у часопису Сајенс, а једну групу научника предводио је Џеронимо Виланова из НАСА Центра за свемирске летове „Годард“, док је на челу друге била Саманта Трамбо са Универзитета Корнел, објавила је НАСА.
Према налазима научника, чини се да угљен диоксид мигрира према леденој површини Европе, а највеће концентрације пронађене су у подручју познатом као Тара регио. То подручје карактерише хаотичан терен, обележен јамама, гребенима, пукотинама и куполама, а верује се да је настао због интеракција с подземним океаном током милиона година.
Најјачи сигнал долази из хаотичног терена, који је геолошки свежији од осталих подручја Европе, што значи да је врло вероватно да је овај материјал нов и да мора доћи из унутрашњости, појашњава Виланова
Повишени нивои угљен диоксида у другим деловима хаотичног терена не одговарају ономе што би се очекивало да је стигао из спољних извора попут комета.
Нова открића обећавају потенцијалну настањивост подземног океана Европе. Угљеник је основни елемент за све познате облике живота, а служи као градивни блок за сложене органске молекуле. Трамбо наглашава важност разумевања како је угљеник стигао на Европу, његове количине и облика.
Угљеник је биолошки кључан елемент, па је важно открити како је доспео на Европу, колико га има и у којем је облику тамо, каже Трамбо.
Иако је „Џејмс Веб“ до сада спровео само једно испитивање Европе, постоје планови за три додатна посматрања. Очекује се да ће та каснија проучавања пружити свеобухватније разумевање површинског састава Европе и потенцијала за услове који омогућавају живот унутар океана Јупитерова месеца, пише „Њу сајантист“
Тамна мрља на планети Нептун - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мистериозне тамне мрље на Нептуну први пут уочене са Земље /видео, фото/
Поверхность Энцелада  - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта је открио телескоп „Џејмс Веб“: У Сунчевом систему живота може бити и ван Земље? /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала