- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров поручио Гутерешу: Покрените арбитражни поступак против Америке

© Sputnik / Роман Махмутов / Уђи у базу фотографијаСедиште Уједињених нација у Њујорку
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Сергеј Лавров позвао је генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша да покрене арбитражни поступак против САД, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
Лавров и Гутереш састали су се на маргинама 78. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.
„Министар је скренуо пажњу генералном секретару на чињеницу да САД континуирано крше своје обавезе према Споразуму о седишту УН из 1947. године, укључујући одбијања да изда визе дипломатама из Русије и низа других земаља за учешће у догађајима УН“, наводи се у саопштењу.
Лавров је истакао да „тренутна ситуација диктира потребу да Гутереш што пре покрене арбитражни поступак против САД, о чему се више пута говорило у релевантним резолуцијама Генералне скупштине УН“.
Истиче се да су званичници највећу пажњу посветили главним међународним проблемима, као и различитим аспектима сарадње Русије и УН.

„Гутерешу је упућен апел да спречи увлачење представника структура УН у политизоване иницијативе у контексту украјинске кризе“, наводи руско Министарство.

Лавров је поновио да је неопходно да руководство УН и сви службеници међународне организације без изузетка стриктно поштују принципе непристрасности, како је предвиђено чланом 100 Повеље УН.
„Руски министар је такође истакао да је недопустиво коришћење двоструких стандарда у статистичким и другим документима УН у односу на различите територије“, додаје руска страна.
Руски министар је током састанка предао Гутерешу књигу директора Фонда за истраживање проблема демократије Максима Григорјева „Украјински злочини против човечности“, као и документарне видео-материјал „Деца Донбаса“.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
РУСИЈА
Лавров се нашалио у Њујорку: Све је добро само патимо од изолације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала