Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Немачко-француска акција „30 плус“: ЕУ не планира да се шири, али планира да – замазује очи

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПленарна седница Европског парламента
Пленарна седница Европског парламента - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
Пратите нас
Документ који су израдили француски и немачки експерти, којим се предлажу реформе Европске уније и њено проширење на „30 плус“ чланица до 2030, само је замазивање очију. Јер, ЕУ уопште не планира да се даље шири. Са друге стране, овај документ плод је рада одлазећих политичких елита.
Овако аналитичар Бранко Павловић коментарише план за реформу ЕУ који су израдили експерти из Француске и Немачке ангажовани од влада ових земаља, а који је представљен на Самиту министара за европска питања у Бриселу 19. септембра.
Француски и немачки стручњаци предлажу да се одлуке о отварању или затварању поглавља у преговарачком процесу усвајају квалификованом већином у Савету ЕУ, а не једногласно, као што је до сада била пракса. Међутим, консензус би остао начин доношења одлука када је у питању пријем нове чланице у ЕУ.

Замазивање очију

Ипак, према Павловићевим речима, идеја није у томе да се земље које претендују на чланство у Унији, међу којима је и Србија, заиста у чланство и приме. Идеја је, каже он, да се питање проширења ЕУ скине са дневног реда, а да то не изгледа баш тако.
„Да не би изгледало да са дневног реда скидају проширење уопште, имају 'нову методологију', 'нове принципе', 'нове брзине'“, каже наш саговорник и додаје да у ЕУ сматрају да је државама које су у процесу прикључивања то довољно, јер и тако морају да слушају све шта им се из Брисела каже.
Са тачке гледишта бриселске бирократије, ниједна држава у процесу придруживања не мора ни да буде примљена у чланство – али, као својеврсна копрена преко очију, праве се наводне нове могућности према којима послушне државе ка Унији иду брже, а оне мање послушне спорије. Међутим, основна идеја је да се ЕУ уопште не шири.

План је идеја одлазећих политичких елита

Овај план, према мишљењу нашег саговорника, неће имати било каквог утицаја ни на односе унутар Уније. На документ, каже он, треба гледати из угла предстојећих избора за Европски парламент.
„Идеја да смо и даље на окупу, да и даље све то функционише, да је основна поставка и даље витална, само је угао гледања постојећих политичких гарнитура у Паризу и Берлину. Али, суштински, оне су већ прошлост. То више нису политичке снаге које могу да изнедре било шта позитивно“, сматра Павловић.
Ради се, заправо, о сплету идеја одлазеће гарнитуре политичара и зато, када дође време да се било шта примењује, предлог неће имати било каквог утицаја на ЕУ, закључује Павловић.
Пре такозваног проширења на „30 плус“ чланица, Европска унија би требало да изврши унутрашње реформе како би била функционална. Истовремено, процес проширења треба да тече паралелно са продубљивањем интеграција унутар уније.
Француски и немачки експерти подржали су идеју одлазећег председника Европског савета Шарла Мишела да ЕУ треба да буде спремна за пријем нових чланица до 2030. и стога предлажу реформе које би тај процес омогућиле.
Према њиховом мишљењу, требало би створити четири нивоа европских интеграција. Најдубља интеграција била би унутрашњи круг, сличан еврозони, која има јединствену валуту и пасош за шенгенски простор.
Други ниво био би сама Унија, а шири круг чиниле би придружене чланице, које би учествовале на јединственом тржишту робе и услуга и поступале би по заједничким начелима ЕУ.
На крају, постојала би Европска политичка заједница – форум који је предложила Француска и који је лансиран прошле године – као спољни ниво политичке сарадње и који није везан за право Европске уније.
Погледајте и "Тешке последице Шолцовог пада на главу: Хитлеровска мржња према Србима и Русима":
Председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен и премијер Италије Ђорђа Мелони у обиласку Лампедузе - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2023
ДРУШТВО
Урсула фон дер Лајен: Ми одлучујемо ко и под којим условима може да дође у ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала