Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нови инциденти на Косову: Бачене експлозивне направе у дворишта Срба и каменоване куће /фото/

© Фото : Спутњику уступила Канцеларија за Косово и МетохијуНапад у Косовском Поморављу
Напад у Косовском Поморављу - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
Пратите нас
Три експлозивне направе бачене су ноћас у дворишта српских породица у општини Ранилуг у Косовском Поморављу, пренели су РТС-у локални извори и додали да је у двема експлозијама начињена материјална штета, док трећа направа није експлодирала.
Најпре око 2.20 сати бомба је бачена у двориште куће Владице Аритоновића, заменика председника општине Ранилуг. Друга бомба, око 2.30 сати бачена је на кућу Срђана Ристића директора предшколске установе, а трећа бомба која није експлодирала, бачена је на кућу Зорана Ристића директор Центра за социјални рад.
© Фото : Спутњику уступила Канцеларија за Косово и МетохијуНапад у Косовском Поморављу
Напад у Косовском Поморављу - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
Напад у Косовском Поморављу
Полиција на лицу места врши увиђај.
Пет експлизвних направа бачено је у последњих месец дана на куће и објекте српских власника и косовском поморављу.
Како „Новости“ сазнају синоћ је каменована и кућа Босиљке Нојић (77) у Гњилану у близини градског гробља при чему јој је поломљен прозор на кући.
© Фото : Спутњику уступила Канцеларија за Косово и МетохијуНапад у Косовском Поморављу
Напад у Косовском Поморављу - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
Напад у Косовском Поморављу
Ретки Срби који живе у овом граду узнемирени су овим случајем, а како незванично сазнајемо ово није још увек пријављено тзв. косовској полицији.
Од прошле суботе до синоћ у овом граду на Косову и Метохији евидентирана су четири каменовања. У суботу 16. септембра кућа је гађана каменом, у понедељак 18. септембра парадајзом.
Старица је слабо покретна и живи са зетом који се недавно доселио код ње након што је продао своју кућу. Нојићи су повратници, у свој град су дошли поново 2009. године и једина су српска породица у том делу града. Били су на мети вишеструких напада Албанаца од повратка у Гњилане.

Петковић: Застрашивање са циљем етничког чишћења Срба

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић осудио је синоћне нападе на на куће представника и руководиоца Српске листе. Како каже то је урађено како би се они застрашили и натерали да напусте своја огњишта, а све са циљем етничког чишћења Срба које Курти континуирано спроводи.

„Прво је око 02:30 бачена бомба у двориште Срђана Ристића у Ранилугу, директора Предшколске установе “Пчелица маја”. Причињена је велика материјална штета, али су чланови породица на сву срећу добро. У исто време бачена је бомба на породичну кућу и гаражу Владице Аритоновића у селу Глоговце, који је заменик градоначелника општине Ранилуг. И овде је причињена велика материјална штета, а у нападу нико није повређен. Током ноћи експлозивна направа је бачена на кућу Зорана Ристића из Ранилуга, директора Центра за социјални рад, али није дошло до експлозије“, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Како се додаје, реч је о бруталном застрашивању представника Српске листе који долазе свега неколико дана након претњи Аљбина Куртија да ће Срби и Српска листа да “пате и плате”.
„Курти је свој наум почео да остварује прво хапшењем тројице Срба, а сада видимо и да су на три српске куће бачене бомбе. Очекујемо да се ови мучки напади на представнике Српске листе најозбиљније схвате и истраже, јер шаљу јасну поруку и претњу Србима да напусте своја вековна огњишта“, истиче се у саопштењу.
Канцеларија ће о овим синхронизованим и осмишљеним нападима обавестити и међународне представнике јер се оваква дела с обележјима тероризма не смеју олако схватити.

Срспка листа: Напад у Ранилугу део ширег плана прогона Срба са КиМ

Српска листа саопштила је данас, поводом бацања експлозивних направа на породичне куће њених представника у Ранилугу, да очигледно јавно изречена пратња Аљбина Куртија да ће српски “платити и патити” представља позив екстремистима за коначни обрачун са српским народом и Српском листом.
Ови напади су део ширег плана прогона српског народа са ових простора, навела је Српска листа у саопштењу додајући да Куртијев режим спроводи најстрашнији притисак на српски народ и чланове Српске листе на КиМ.
Након што су пребијени младићи у Грачаници, неосновано ухапшена тројица Срба, рано јутрос су на породичне куће Срђана Ристића у Ранилугу директора предшколске установе “Пчелица Маја”, Владице Аритоновића заменика градоначелника Ранилуга и Зорана Ристића директора Центра за социјални рад из Ранилуга бачене експлозивне направе.
"Пуком срећом у ова три екстремистичка напада нико није погинуо нити повређен иако је материјална штета огромна. У тренутку ових ужасних напада у кућама су биле читаве породице, па чак и деца", саопштила је Српска листа.
Они оцењују да се "нападом на представнике народа и угледне српске породице шаље порука свим Србима да не планирају свој живот на овим просторима, односно да морају да што пре напусте Косово и Метохију јер су на мети они и њихове породице".
"Имајући у виду да режим Аљбина Куртија користи институције за обрачун са Србима ми захтевамо да међународне војне снаге, Кфор али и Еулекс у складу са својим мандатом стану у заштиту српског народа који не може да издржи ове притиске режима у Приштини", рекли су из Српске листе.
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
СРБИЈА
Приштина наставља да провоцира: Између Бистрице и Лепосавића заустављено возило са лековима
Погледајте шта је о ситуацији на Косову ексклузивно за Спутњик рекао руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала