- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Једна једина парадоксална победа и српски „ћорци“ којима мора доћи крај

© Tanjug / Јадранка ИлићПартизан и Сабах
Партизан и Сабах - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
Пратите нас
На велика звона је српски фудбал ушао у европска такмичења ове сезоне, али није извесно да ће их бити поново у будућности. Звониће у ушима српског фудбала досадашњи резултати пет клубова који су стекли право да се појаве у Европи.
Чак пет клубова из Суперлиге Србије је, захваљујући резултатима из претходних година, стекло право учешћа у европским такмичењима, а досад је једину победу забележила екипа која није успела да стигне до групне фазе – Партизан.
Црно-бели су испали из трке за Лигу конференција катастрофалним резултатима против Нордсјеланда, али ће остати уписано да су досад, само они од српских клубова успели да упишу нешто што није пораз.
Партизан је у квалификацијама остварио тријумф над Сабахом од 2:0 и то је једина победа српских клубова у Европи током одлазећег лета, али она није валоризована даље тако да су црно-бели остали без шансе да играју у континенталној лиги.
До тога није дошла ни Војводина којој жреб није ишао на руку и на путу ка Лиги конференција испречио јој се кипарски АПОЕЛ.
Како је Црвена звезда директно ушла у Лигу шампиона, није имала обавезу играња квалификација, а у уводном дуелу елитног такмичења против браниоца титуле, Манчестер ситија, није ни могла да се нада нечему више осим часног пораза, што се и догодило.
Са друге стране, ТСЦ и Чукарички су екипе које су успеле да стигну до Лиге Европе, односно Лиге конференција – и опет парадоксално, поразима.
ТСЦ је пробао да уђе у Лигу шампиона, што је заиста превелик залогај и морао је да се задовољи Лигом Европе, где је поражен у првом колу од Вест Хема, пошто је претходно забележио два пораза у квалификацијама за Лигу шампиона.
Биланс Чукаричког је идентичан, пробао је пут Лиге Европе, али је завршио у Лиги конференција, где је одмах на старту поражен од Ференцвароша.
Да није све тако црно сведоче и токови мечева српских представника у три лиге под покровитељством УЕФА – сви су повели у својим мечевима и показали да се могу борити за боље резултате, што је императив за српски фудбал у наредном периоду.
Разлог томе је поражавајући поглед на статистику, пет српских клубова је успело да освоји свега један поен за коефицијент који потом одређује учеснике европских такмичења за наредне године, а испред Србије су „велесиле“ попут Северне Ирске и Литваније са по 1,125, Грузије и Финске са 1,25, Црне Горе са 1,33, те Македоније и Малте са 1,5 поена.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала