- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Тенк Т-90М прорив у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Канада шаље нову помоћ Кијеву: 35 дронова, тенкове "леопард 2"....

Пратите нас
Борбе и даље не јењавају дуж целе линије фронта. Украјинска војска, према наводима руског Министарства одбране, трпи губитке у више праваца, а највише погинулих војника забележено је на доњецком правцу. Америка саопштила да ће тенкови „абрамс“ у Украјину стићи у наредних неколико дана или недеља.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:02 22.09.2023
Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је тим поводом да ће се Кијеву и даље пружати подршка уз процену његових потреба.
"Од првог дана разматрамо са Украјином та потања, настојећи да им испоручимо оно што им је потребно... тај процес се наставља", рекао је он новинарима.
Претходно је америчка ТВ станица Ен-Би-Си објавила да је амерички председник Џозеф Бајден обавестио украјинског председника Владимира Зеленског да ће САД испоручити Кијеву малу партију ракета "ATACMS".
21:54 22.09.2023
Канада ће у склопу новог пакета војне помоћи предати Украјини 35 дронова, муницију, лака возила, а помоћи ће и у одржавању тенкова „леопард 2“, саопштио је канадски премијер Џастин Трудо на заједничкој конференцији за новинаре са украјинским председником Владимиром Зеленским.
Поред тога, канадске власти пружиће помоћ и у обучавању украјинских пилота на борбеним авионима Ф-16.
21:50 22.09.2023
Неколико експлозија одјекнуло је у граду Запорожју који је под контролом Кијева и његовим предграђима, саопштио је председник покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов на свом Телеграм каналу.
Он је додао да су се, према локалном становништву, чуле најмање четири експлозије.
21:00 22.09.2023
Канада је на санкциони списак против Русије додала још 42 физичка и 22 правна лица.
На списку су се нашли: издања „Взгљад", „Комсомољска правда", Руско географско друштво, Клуб „Валдај", директор „Россотрудничества" Евгеније Примаков, министар за рад и социјалну заштитиу Антон Котјаков, Национални комитет за истраживање БРИКС, као и Московски државни институт међународних односа Министарства иностраних послова Русије (МГИМО) и други.
20:52 22.09.2023
Пожар у штабу Црноморске флоте у Севастопољу после ракетног напада је локализован рекао је гувернатор Севастопоља Михаил Развожајев.
"Ватрогасци су успели да изађу на крај са ватреном стихијом, пожар у штабу је локализован и ситуација је под контролом. Сада је у току подједнако важан посао: уклањање оштећених конструкција", написао је он на Телеграму.
19:19 22.09.2023
Канада ће у наредним годинама издвојити 482 милиона долара на име војне помоћи Кијеву и испоручиће и тенкове "леопард 2", објавила је канадска телевизија.
18:13 22.09.2023
Губернатор Севастопоља Михаил Развожајев рекао је да није било никаквих украјинских удара на енергетску инфраструктуру града.
18:06 22.09.2023
Украјински авион Су-25 оборен је преносним ПВО системом у Запорошкој области, рекао је лидер покрета "Заједно с Русијом" Владимир Рогов.
18:02 22.09.2023
Ваздушне снахе САД послале су четири ловца Ф-16 у ваздушну бази Фетешти у Румунији у циљу јаче контроле ваздушног простора у области Црног мора, саопштила је прес-служба Алијансе.
Како се наводи, одлука је наводно повезана са руским ударима на украјинску инфраструктуру у непосредној близини територије НАТО.
"Настављамо будно да пратимо ситуацију и остајемо у контакту са савезницима у региону", наводи се у саопштењу.
17:10 22.09.2023
17:06 22.09.2023
Амерички председник Џозеф Бајден обавестио је украјинског председника Владимира Зеленског да ће САД испоручити Кијеву малу партију ракета "ATACMS", објавила је америчка ТВ Ен-Би-Си позивајући се на три америчка званичника и једног представника Конгреса.
"Вашингтон пост" пише да су САД близу одлуке да предају Кијеву ове ракете са касетним пуњењем.
Бајден је јуче разговарао са Зеленским.
Бела кућа је саопштила да не искључује могућност да Кијеву буду испоручене ракете "ATACMS", али потврде навода да ће се то ускоро догодити нема.
Саветник лидера ДНР Јан Гагин рекао је да САД, овом одлуком, настављају ескалацију конфликта. Њима то одговора, али Европи не, рекао је Гагин за Спутњик.
16:40 22.09.2023
Руско Министарство одбране саопштило је да је изнад Курске области уништена украјинска беспилотна летелица.
16:38 22.09.2023
Губернатор Севастопоља Михаил Развожајев рекао је да је ће грађани који живе у близини места где је раније данас пала ракета ускоро бити евакуисани док она не буде дееактивирана.
16:31 22.09.2023
16:29 22.09.2023
У Белгородском округу Русије систем ПВО оборио је дрон на прилазу граду, написао је губернатор области Вјачеслав Гладков на Телеграм каналу.
Он је додао да хитне службе утврђују информације о последицама на земљи, али да према прелиминарним информацијама нема повређених лица ни штете.
16:22 22.09.2023
Амерички комерцијални сателити компаније „Maxar“ два пута су последњих дана фотографисали Севастопољ, произлази из јавних података на сајту компаније.
Према подацима компаније, Севастопољ је 19. септембра фотографисао сателит WorldView-3, а следећег дана WorldView-2.
У време рада, сателити су имали највећу просторну резолуцију од било ког комерцијалног сателита, што им је омогућило да добију веома детаљне фотографије.
15:52 22.09.2023
Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:
Оружане снаге Русије уништиле су два тенка „Леопард“ у купјанском правцу;
ПВО Русије током претходног дана пресрела је 10 ракета вишецевног ракетног система „хајмарс“;
Оружане снаге Русије су у доњецком правцу одбиле четири напада украјинских јуришних група у близини Водјаног и Марјинке, украјинска војска изгубила је готово 200 војника;
Руске снаге уништиле су складиште муниције тенковске бригаде Оружаних снага Русије у ДНР;
Оружане снаге Украјине изгубиле су у херсонском правцу готово 80 војника и хаубицу Д-30;
Војска Русије одбила је два напада Оружаних снага Украјине у правцу Красног Лимана;
Оружане снаге Русије уништиле су у ДНР пет командних пунктова формација и војних јединица украјинске војске;
Оружане снаге Русије уништиле су у Херсонској области 3 радара украјинске војске за откривање и праћење ваздушних циљева П-18, СТ-68 и ПРВ-16;
Готово 20 бораца Оружаних снага Украјине ликвидирано је у запорошком правцу у близини места Работино и Вербово где се претходних недеља воде интензивне борбе, а уништена су и два борбена оклопна возила и два аутомобила;
Оружане снаге Русије током претходног дана одбиле су два напада украјинске војске, непријатељ је изгубио готово 60 војника;
Руска војска је у току претходног дана у јужнодоњецком правцу ликвидирала готово 110 украјинских војника,
ПВО Русије је током претходног дана уништила 15 украјинских дронова.
15:32 22.09.2023
Током ракетног напада на Севастопољ у близини обале Црног мора налазио се амерички извиђачки авион Боинг П-8А „Посејдон“ америчке Ратне морнарице, показују подаци сервиса FlightRadar24..
Летелице овог типа редовно се размештају у близини обале Крима заједно са извиђачким авионима RQ-4 Global Hawk и авионима за рано упозоравање и контролу Е-3А Sentry Ратног ваздухопловства САД.
13:43 22.09.2023
Изнад Крима оборене крстареће ракете
Руски системи ПВО оборили су крстареће ракете изнад Крима, саопштио је лидер полуострва Сергеј Аксјонов на Телеграму.
Он је позвао становнике да остану мирни и да верују само званичним информацијама.
Саветник лидера Крима за информациону политику Олег Крјучков саопштио је да су системи ПВО оборили ракету код Бахчисараја, те да је ситуација у граду мирна.
12:58 22.09.2023
Штаб Црноморске флоте у Севастопољу - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
Специјална операција у Украјини
Ракетни напад на штаб руске Црноморске флоте у Севастопољу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала