- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Зеленски отишао у Пентагон по инструкције

© AP Photo / Jacquelyn MartinПентагон
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
Пратите нас
Владимир Зеленски је током овонедељног боравка у Сједињеним Државама био гост Пентагона, где је, усред посрнуле украјинске контраофанзиве, дошао по инструкције и додатну војну помоћ, али и како би поднео извештаје. То је још једна потврда ко закувава сукоб у Украјини, кажу руски експерти.
Нови пакет војне помоћи је практично већ договорен - САД шаљу Кијеву наоружање у вредности 325 милиона долара, од чега ће наоружање и опрему у вредности 197 милиона обезбедити Пентагон.
Четрдесетседма транша опреме, које је Бајденова администрација обезбедила из залиха америчке војске за Украјину од августа 2021. укључује између осталог, ракете АИМ-9М за противваздушну одбрану, додатну муницију за мобилне ракетне системе ХИМАРС и системе противваздушне одбране „Авенгер“.
У новом пакету су и противоклопни системи „Џавелин“ и АТ-4, још 59 тактичких возила, преко три милиона комада муниције за малокалибарско оружје, резервни делови, опрема за одржавање и друго, саопштио је Пентагон. Овај пакет укључује, између осталог, и касетну муницију и противтенковско наоружање.

За Зеленског је од суштинског значаја било да посети јазбину звану Пентагон, где jе закуван цео овај украјински сукоб. Ова посета има два главна циља. Први је политички, јер ће цео свет трубити о сусрету Зеленског са шефом Пентагона и америчким војним врхом. О томе ће известити сви амерички медији. Други део се односи на војно-техничку помоћ. Поред тога што Пентагон обезбеђује испоруке оружја Украјини, они обучавају и војне стручњаке који фактички руководе украјинском војском. Оружане снаге Украјине се боре по плановима, по схемама, по обрасцима Пентагона“, каже руски експерт Александар Гусев.

Од почетка сукоба у фебруару 2022. године, Сједињене Државе су Украјини пружиле војну помоћ у укупном износу од око 44 милијарде долара.
Стручњаци истичу да је војна и финансијска помоћ коју Запад даје Украјини „медвеђа услуга“, јер то значи продужавање исцрпљујућег рата, више жртава, више разарања, уништавање економије и индустрије, која практично ништа више и не производи.
© AP Photo / Alexei AlexandrovСАД шаљу Кијеву наоружање у вредности 325 милиона долара, од чега ће наоружање и опрему у вредности 197 милиона обезбедити Пентагон
Муниција за аутоматску пушку - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
САД шаљу Кијеву наоружање у вредности 325 милиона долара, од чега ће наоружање и опрему у вредности 197 милиона обезбедити Пентагон

Пентагон користи Украјину као полигон за сукоб са Русијом

У овом прокси рату, који је Запад покренуо против Русије, Пентагон користи Украјину као полигон за конфронтацију са руском армијом, оцењује руски војни експерт Андреј Кошкин.
„Сједињене Државе покушавају да користе цео свет за своје интересе, а Пентагон је у том смислу био посебно успешан. Ако су раније војне лабораторије за њих биле Авганистан, Ирак, Либија и Сирија, сада је Украјина за Пентагон постала исто таква лабораторија у којој покушавају да разраде модел борбе против оружаних снага Руске Федерације “, сматра Кошкин.
Амерички министар одбране Лојд Остин потврдио је на састанку са Зеленским да ће САД обезбедити украјинској војсци све што јој је потребно за успех на бојном пољу, док је украјински председник обелоданио да ће Кијев заједно са Америком производити наоружање, укључујући и системе противваздушне одбране, што ће, према његовим речима, обезбедити Украјини нову индустријску базу и нова радна места.
Руски експерти оцењују да су такви планови „немогућа мисија“, а најаву Зеленског виде као „празну изјаву“ намењену украјинској јавности, која треба да види да њихов председник наводно нешто ради.

Зеленског „откачио“ Конгрес, али и Дуда

Коментаришући резултате посете Владимира Зеленског Сједињеним Државама руски експерти констатују да је она показала замор Запада од Украјине, која непрестано и упорно нешто захтева и неуспех његове мисије.
Зеленски је у САД имао неколико циљева - да пред Генералном скупштином УН још једном изнесе своју бесмислену „формулу мира", која представља ултиматум Русији. Целом свету је јасно да је она већ пропала, али изгледа да само Зеленски то још не схвата.
Осим тога, није добио све што је желео од Бајдена, ма како он то представљао. Између осталог, за сада није добио ни дуго жељене ракете АТАЦМС, домета око 300 километара.
Састанак му је отказао и један од најчвршћих савезника, пољски председник Анџеј Дуда. Очигледно да су тензије између Кијева и Варшаве ескалирале усред проширења пољског ембарга на украјинско жито. Несугласице су дошле дотле да је Дуда упоредио Украјину са „утопљеником“, a Пољска је најавила и да више неће испоручивати оружје свом суседу.
Упркос његовој жељи, Зеленском није било дозвољено ни да говори пред америчким Конгресом због „презаузетости конгресмена“, док је украјински савезник Немачка одбацила предлог украјинског председника да се Русији одузме право вета у Савету безбедности УН.
Али, оно што није пошло за руком Зеленском јесте украјинској телевизији, која га је „клонирала“ у покушају да представи да говор председника на Генералној скупштини УН слуша пуна сала. Док се један Зеленски обраћа са говорнице, други - клонирани - седи у публици и слуша. Снимак је на друштвеним мрежама постао виралан.
Тенкови Т80 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Специјална операција у Украјини
Кијев деморалисан, Русија победила: Амерички новинар констатује крах украјинске контраофанзиве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала