- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Договарали смо комад о Милунки Савић: Душко Ковачевић открива детаље последњег разговора са Јагошем

© Tanjug / Тања ВаличЈагош Марковић
Јагош Марковић - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
Пратите нас
Када гледате представу Јагоша Марковића знате да је његова баш као што можете без читања потписа на слици неког чувеног уметника знати ко је насликао. Ликовност и сензибилитет за раскалашну и темпераментну игру људи Медитерена и ренесансних комедија били су његов рукопис, каже за Спутњик драмски писац и редитељ Душан Ковачевић.
Вест о смрти једног од најзначајнијих српских позоришних редитеља изненадила га је и шокирала:
„Синоћ сам био у посети једном пријатељу у болници и враћајући се кући, јавио ми се пријатељ из Црне Горе који ми је рекао да је Јагош преминуо. То је једна од оних ужасних вести када не можете да прихватите и не разумете то што вам говоре“.

Планирао да режира комад о Милунки Савић

Пре три дана су разговарали телефоном о комаду који је Марковић требало да режира у Звездара театру:
„Имали смо договор да у децембру почне да ради једну лепу, малу, камерну представу. Био је расположен, распитивао се о терминима зато што је већ имао заказане пробе за нови комад. Рекао ми је да се из Котора враћа крајем месеца и да ће ми се јавити када дође да се нађемо у Звездари и договоримо око свега у вези представе. Увек темпераментан и са повишеном креативном температуром, са радошћу је причао да ће ући у ту причу. То је заправо комад о Милунки Савић. Пошто се следеће године обележава 110 година од почетка Првог светског рата желели смо да заједно направимо посвету тој величанственој жени“.
У разговору су се дотакли и гостовања „Урнебесне трагедије“ у Будви које је прошло фантастично са позивом да гостује у још неким градовима:
„Када сам јутрос видео вести о његовој смрти, поново сам се изненадио. Све сам мислио да је оно синоћ била непроверена вест. Да ли је могуће да човек у пуној креативној и животној снази нестане у тренутку? Наше познанство и пријатељство дуго 30 година, испуњено представама које је радио по мојим драмама и оним које је режирао у Звездари, прекинуло се у секунди. Тај назив 'Урнебесна трагедија' постао је симболичан као последња његова режија у Београду“.

Појавио се одједном и освојио све

Упознали су се када је Марковићева представа „Кате Капуралица“ гостовала у Ковачевићевом Звездара театру:
„Био сам фасциниран када је направио ту своју, можда најчувенију, представу. Био је четврта година или је можда тек завршио академију. Био сам изненађен даром и невероватном енергијом којом је та представа зрачила. У већини својих представа је имао ту ренесансно-медитеранску раскош. Ретки су тренуци у историји нашег позоришта када се појави млад човек и постави висок стандард. Људи се кале и граде кроз мање представе и иду путем корак по корак, а он је одједном направио нешто што је било чудно и што је освојило и публику и људе који се баве позориштем, нарочитио глумце. Умео је да ради беспрекорно са глумцима који су му веровали. Често је радио и сценографије. За ову моју представу је направио једну од најлепших сценографија које сам видео у мојим комадима до сада“.
Отишао је, каже Ковачевић, у креативно најбољим годинама:
„Могао је наредних 15-20 година да ради господски и мирно. Када размишљам о свему томе, почевши од самог себе и многих људи са којима сам више од пола века радио, могу рећи да је многе људе та зависност од никотина коштала живота. Нажалост је тако. То је можда порука и поука младим људима да је заводљивост тог опијата погубна. То причам у име десетина мојих пријатеља. Јагош је нажалост пушио као Бата Стојковић. Вероватно је то узрок његове изненадне смрти. Био је расположен пре три дана. Сигурно је у питању срце“.
Јагош Марковић преминуо је 22. септембра у 57. години.
Режирао је више од педесет представа за које је освојио велики број најзначајних награда.
Јагош Марковић - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
КУЛТУРА
Стварао је позоришна чуда увек доследан својој мисли: Опроштај од Јагоша Марковића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала